kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
12 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz Rusya'yı yumuşattı

12.09.2008
Merkez Bankası'nın "Son iki yılın en kötü haftasını yaşadık" uyarısı üzerine Rus lider Medvedev yabancı yatırımcıları geri çağırdı. Putin: İmparatorluk hırslarımız yok.....
Kafkas krizinin çıktığı ilk hafta yüzlerce yabancı yatırımcıyı kaybeden Rusya'da Merkez Bankası "Nakit sıkıntısı çekiyoruz" uyarısı verdi. Dün Rusya Devlet Başkanı Medvedev bir basın toplantısı düzenleyerek "Kriz geçici. Yabancı yatırımcılar istikrarlı ekonomimize güvensin" dedi.

'SAVAŞ İSTEMİYORUZ'
Aynı saatlerde Vladimir Putin'den "Soğuk savaş istemiyoruz. Bizim imparatorluk hırsımız yok. Bu olsaydı Sovyetler'i dağıtmazdık" açıklaması geldi. ABD'nin füze kalkan sistemlerini kuracağı Polonya'da resmi temaslarda bulunan Sergey Lavrov ise gazetecilere "Bizim Polonya'dan gelecek bir tehdit endişemiz yok. ABD'nin stratejileriyle ilgili bir takım endişelerimiz var" dedi. Krizin başından yaptığı beri sert çıkışlarıyla bilinen Rus general Anatoly Nogovistyn de "Zamanla korkularımız azalacaktır" dedi. Hatta Medvedev ABD'ye 11 Eylül terör saldırısının yıldönümünde mesaj göndererek "Teröre karşı mücadelede ABD ile birlikte çalışmaya varız" dedi. Bu açıklamayı krizin başından yaptığı beri sert çıkışlarıyla bilinen Rus general Anatoly Nogovistyn'in "Zamanla korkularımız azalacaktır" sözleri destekledi. ABD'nin Gürcistan'a yardım için Karadeniz'e savaş gemilerini sokmasına misilleme olarak lanse edilen Karayipler'de Venezüella ile tatbikat için ise Rus Hava Kuvvetleri'nden bir komutan "Bu tatbikat çok önceden planlanmıştı. Missilleme değil" dedi.

OSETYA LİDERİNİN GAFI
Öte yandan dün Rusya'nın Soçi kentinde Putin'in de katıldığı bir forumda Güney Osetya lideri Eduard Kokoity'nin "Rusya'nın bir parçası olacağımız konusunda hiçbir soru işareti yoktur" şeklindeki gafı diplomatik kriz yarattı. Putin ve Medvedev'in bir saat içinde ardarda gelen "Böyle bir plan yok" açıklamaları üzerine Kokoity, "Sözlerim yanlış anlaşıldı" dedi.

"100'DEN AZ KİŞİ ÖLDÜ"
Bu arada İnsan Hakları İzleme örgütü, Gürcistan'da geçen ayki savaşta ölenlerin sayısının 100'den az olduğunu bildirdi. Örgütün Rus araştırmacısı Tatiana Lokshina elde edilen verilerin Rusya ve Güney Osetyalıların savaşta 1500 kişinin öldüğü yönündeki açıklamalarını doğrulamadığını söyledi.