kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
11 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Almanya'ya yönelik göç azalıyor

Giriş Saati : 11.09.2008 11:42
Güncelleme : 11.09.2008 23:26
Yeni Haber
Almanya'ya yönelik göçün azaldığı bildirildi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD tarafından Fransa'nın başkenti Paris'te açıklanan ''International Migration Outlook'' adlı göç araştırmasına göre, Almanya'ya 2006 yılında 216 bin göçmen yerleşti. Bu rakamın 2005 yılına göre yüzde 11 oranında daha az olduğu belirtildi.

Bu gelişmenin OECD ülkeleri ortalamasına da ters olduğu, teşkilata üye olan ülkelere yönelik göçün ortalama yüzde 5 oranında arttığı ifade edildi.

Almanya'ya yönelik iş göçünün de azalmakta olduğu, 2020 yılına kadar ülkede iş sahibi olan insanların oranının yüzde 2,5 oranında azalmasının beklendiği, göç olmadan bu oranın yüzde 6 olacağı kaydedildi.

OECD'ye üye 27 ülkeden 20'sinde ise durumun daha farklı ve olumlu olduğu bildirildi.

Almanya'ya gelen yabancı öğrenciler konusunda durumun daha da kötü olduğu, 2000-2005 yılları arasında OECD ülkelerine gelen toplam yabancı öğrenci sayısı neredeyse ikiye katlanırken, Almanya'ya gelen yabancı öğrencilerin oranının bu dönemde ancak yüzde 40 oranında artığı belirtildi.

Ülkeye gelen vasıflı yabancıların oranı azalırken, Almanya'dan ayrılan Almanların oranının da gittikçe arttığı, 2000-2006 yılları arasında ülkelerini terk eden Almanların oranının her yıl yaklaşık yüzde 5 oranında olduğu ifade edildi.

Daha fazla maaş aldıkları ve refah düzeyi yüksek olduğu için Almanların en fazla İsviçre'yi tercih ettikleri kaydedildi.

OECD göç uzmanı Thomas Liebig, Almanya'da özellikle düşük ücretli iş sektöründeki açığın büyük sorun yaratabileceğine dikkati çekerek, ''Daha şimdiden gastronomi ya da yaşlıların bakımı alanlarında açıklar var'' dedi.

AA