kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
11 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Aydın Doğan'dan ithal üç-kâğıt!

11.09.2008
Sermaye Piyasası Kurulu, Doğan Yayın Holding'in 1997-2003 arasında gazeteleri için gerçekleştirdiği kâğıt ithalatlarını mercek altına aldı. Kurul, halka açık şirketten kazanç aktarıldığını tespit etti Doğan Ailesi halka açık olmayan şirketler aracılığıyla borsada küçük yatırımcıları olan Doğan Yayın'ın kâğıt faturasını 6 yılda 60 milyon dolar şişirdi. İnceleme hızlanınca Doğan Yayın bu şirketleri satın aldı..
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Doğan Yayın Holding'in Hürriyet, Milliyet, Posta ve Radikal gazeteleri için 1997- 2003 yılları arasında yaptığı kâğıt ithalatı işlemlerine ilişkin başlattığı incelemeleri hızlandırdı. SPK, Doğan Yayın'ın son 6 yılda gerçekleştirdiği kâğıt ithalatlarında kullandığı aracı firmaları mercek altına aldı. Yapılan incelemeler sonucunda Doğan'ın halka açık olmayan şirketler aracılığıyla borsaya kote Doğan Yayın'nın kâğıt faturasını 6 yılda 60 milyon dolar şişirdiğini tespit etti.

KAZANÇ HEP AİLEYE AKTARILDI
Edinilen bilgilere göre Doğan kâğıt operasyonunu yurtiçinde Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik A.Ş. ve yurtdışında da Fairworld International Limited ile gerçekleştirdi. Doğan Grubu yılda yaklaşık 200 bin ton kâğıt ithal ediyor. Türkiye'de Doğan'a kâğıdı Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik AŞ satıyor. Doğan Dış Ticaret ise 200 bin ton kâğıdı yine Doğan Ailesi'ne ait olan Fairworld International Limited adlı kendi offshore şirketinden satın alıyor. İşte bu ilişki SPK'nın incelemelirine takıldı. Yılda 180-200 milyon dolarlık kâğıt satın alımı gerçekleştiren Doğan Grubu'nun bu satınalmalarda paravan şirketler kullanarak faturaları yüksek gösterdiği tespit edildi. Yani yatırımcının ortak olduğu Doğan Yayın'ın kasasından Doğan ailesi fertlerine ait olan Doğan Dış Ticaret ve İngiltere'de kurulu tabela şirkete kazancı aktardığı ortaya çıktı. Ocak 2004'te işlemlerin su yüzüne çıkması üzerine Doğan Yayın, 12.8 milyon dolar ödeyerek Doğan Dış Ticaret'i Doğan ailesinin hissedarı olduğu ve borsada işlem görmeyen Adilbey Holding'den satın aldı. Ocak 2006'da grup kâğıt ithalatında Doğan ailesinin kazancını sürdürmek için yeni bir şirket daha devreye sokuldu. Bu kez de kâğıt yine Adilbey Holding'e ait olan Işıl İthalat İhracat Mümessillik AŞ aracılığı ile ithal edilmeye başlandı.

TABELA ŞİRKETLER KULLANILDI
1997-2003 arasında gazetelerine kâğıt almak için farklı bir yöntem deneyen Doğan, İngiltere ve off-shore ülkelerde Falcon Purchasing, Shawcliff Trading, Sortal Trading ve Fairworld International Limited unvanlı şirketleri üzerinden alım yapmayı sürdürdü. Ta ki 1 Temmuz 2007'ye gelindiğinde SPK'nın da incelemesi derinleşince Doğan söz konusu tabela şirketlerini Doğan Yayın Holding bünyesine alarak "ithal" kazanca ara verdi. Böylece Adilbey Holding aracılığıyla Doğan ailesine aktarılan paralar kısmen halka açık şirketinin çatısı altına girdi.