kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
11 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Talat - Hristofyas görüşmesi sona erdi

Giriş Saati : 11.09.2008 10:28
Güncelleme : 11.09.2008 23:26
Yeni Haber
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Lefkoşa ara bölgedeki görüşmesi sona erdi.

İki liderin sabah 10.10'da başlayan görüşmesi, öğle yemeği için verilen aradan sonra 14.10'a kadar devam etti.

Talat ve Hristofyas, herhangi bir açıklama yapmadan görüşme yerinden ayrılırken, görüşmeye ilişkin açıklamayı BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer yaptı.

Downer, görüşmenin "iyi geçtiğini" belirtti ve liderlerin bundan sonra görüşmelere ilişkin açıklamada bulunmama konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Görüşmede yönetim ve güç paylaşımının ele alındığını ifade eden Downer, 18 Eylülde yapılacak görüşmede de bu konunun ele alınmasına devam edileceğini söyledi. Downer, bu konudan sonra mal-mülk konusunun görüşüleceğini kaydetti.

Downer, bir gazetecinin, "2009'da bir çözüm olup olmayacağı" sorusuna karşılık, "görüşmelerin devam ettiğini, her iki liderin elinden geleni yaptığını, ancak gidilecek daha çok yol olduğunu" söyledi.


KAPSAMLI KIBRIS MÜZAKERELERİNE BAŞLANDI


KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı amaçlayan kapsamlı Kıbrıs müzakerelerine bugün başladı.

Liderler, Lefkoşa ara bölgede BM kontrolündeki Lefkoşa Uluslararası Havaalanı yakınında bulunan, Annan Planı müzakereleri için yapılan binada saat 10.00'da bir araya geldi. Görüşme yerine önce Talat, ardından Hristofyas geldi.

Hristofyas, bir Türk gazetecinin, "Bulduğunuz ortak dil nedir" yönündeki sorusuna, "Barışı, iki toplumun çıkarlarını ve anlaşmayı bulabileceğimiz bir dili kullanacağız" karşılığını verdi. Talat da, kendisine başarı dileyen gazetecilere teşekkür etti.

Talat ve Hristofyas, BM Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Taye-Brook Zerihoun ile BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın da katıldığı görüşmede, ''yönetim ve güç paylaşımı'' konusunu ele alacak. Liderlerin konuya, ''yürütmeden'' başlaması bekleniyor.

İki liderin sorumluluğunda sürdürülecek görüşmelere taraflar, liderler dahil altışar kişilik heyetlerle katılıyor.

''YÖNETİM VE GÜÇ PAYLAŞIMI''

KKTC Cumhurbaşkanı Talat ve Rum lideri Hristofyas, kapsamlı müzakerelere ''yönetim ve güç paylaşımı'' konusuyla başlıyor.

Daha önce çalışma gruplarında ele alınan konu üzerinde taraflar uzlaşmaya varamamışlardı. Konu şimdi liderler düzeyinde ele alınacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Kıbrıs Türk tarafı, ''yönetim ve güç paylaşımı'' konusunun yürütmeden başlanmasını bekliyor. Yürütme ele alınırken, yürütmenin; başkanlık sistemi mi, başkanlık konseyi mi, parlamenter sisteme dayalı bakanlar kurulu esasına mı dayalı olacağı üzerinde durulacak.

Kıbrıs Türk tarafının tutumu, kısmen Bosna-Hersek veya İsviçre'de olduğu gibi, yürütmenin ''başkanlık konseyi'' şeklinde olması yönünde.

Kıbrıs Rum tarafı ise, ''başkanlık sistemini'' savunuyor.

Kıbrıs Rum tarafının savunduğu ''başkanlık sisteminde'', bir başkan, bir başkan yardımcısı olacak, başkanlık bunlar arasında dönüşümlü olacak ve yetkileri bu iki kişi kullanacak.

Kıbrıs Türk tarafının üstünde durduğu ''başkanlık konseyinde'' ise, konseyin, tarafların uzlaşacağı sayıda, Türk ve Rumlardan oluşan üyeleri olacak, başkanlık bu üyeler arasında el değiştirecek. Başkanlık görevi yüzde 70 Rumlarda, yüzde 30 Türklerde olacak.

''Güç paylaşımı'' konusu kapsamında ise, yeni devlette, yürütme, yasama, yargı erklerinin nasıl kullanılacağı; bu yetkilerin ne kadarının ''federal merkezi hükümette'', ne kadarının ''kurucu devletlerde'' olacağı tartışması yapılacak.

AA