kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
11 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mevsim değişiklikleri psikolojik bozuklukların habercisi

Giriş Saati : 11.09.2008 14:29
Güncelleme : 11.09.2008 22:15
Yeni Haber
Denizli Devlet Hastanesi ruh sağlığı uzmanı Dr. Hüsnü Menteşeoğlu, mevsim geçişlerinin psikolojik rahatsızlıkların habercisi olabileceğini belirtti.

Dr. Menteşeoğlu, Cihan'a yaptığı açıklamada, yaz mevsiminden sonbahara geçilirken bipolar affektif bozukluğu (yenileyen mizaç) olan hastaları zor günlerin beklediğini söyledi.

Toplumda böyle teşhis konulmuş çok sayıda kişi olduğunu ifade eden Menteşeoğlu, bu rahatsızlığın her yaşta ve her türlü sosyal durumda görülebileceğini kaydetti.

Hastalığın, çok fazla alışveriş yapma, uykusuzluk, sinirlilik, hayali hedefler ve çok konuşma olarak kendini gösterdiğini ifade eden Menteşeoğlu, "Rahatsızlık, ataklar halinde seyreder. Manik atak, depresif ve sağlıklı olmak üzere üç klinik dönemden oluşur. Depresif dönemde intihar riski çok yüksektir. İyilik hali uzun yıllar devam edebilir. Devamlı koruyucu tedavi şarttır." dedi.

Yazdan sonbahara geçilen bugünlerin bipolar affektif bozukluk hastaları açısından en kritik ve tehlikeli dönem olduğunu vurgulayan Menteşeoğlu, "Güneş ışınlarının değişmesi ve beyinde ışıkla ilgili hormon değişiklikleri olması sebebiyle mevsime bağlı manik atağın en çok görüldüğü günlerdeyiz. Bu sebeple bipolar affektif bozukluğu olanlar ve yakınları çok dikkatli davranmalıdır. Uykusuzluk ve alkolden mutlaka kaçınmalı, tedavilerine çok özen göstermelidirler." şeklinde konuştu.

(CİHAN)