kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
11 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Çikolatanın tat ve kokusunu alamamak hastalık sayılıyor

DİDEM SEYMEN
10.09.2008
Çoğu insan farkında olmasa da, tat ve koku alma bozuklukları uzmanlar tarafından hastalık olarak kabul ediliyor. Bu hastalıklar, insanın keyfini ve iştahını kaçırıyor.....
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Süreyya Şeneldir koku ve tat alma bozukluğu ile ilgili sorularımızı cevaplandırdı:

Asosyalleştiriyor!
* Koku ve tat alma bozukluklarına nasıl tanı konur?
Teşhiste en önemli konu; hastanın anlattıkları ve muayenedir. Problemin ne zaman başladığını, hangi durumlarda ortaya çıktığını, ilaçlarla düzelip düzelmediğini kavramak oldukça önemlidir. Burun içindeki havanın koku bölgesine gitmesini sağlayan durumlar, genelde burnun endoskopik muayenesi ile belirlenir. Bazen özellikle sinüzitle ilgili film çekmek ya da alerjiyle ilgili testler yapmak gerekebilir. Eğer koku hücreleri ya da koku merkezi ile ilgili bir problem olduğu düşünülüyorsa; genellikle bilgisayarlı tomografi ya da manyetik rezonans (MR) çektirmek gerekir.

* Koku ve tat alma bozuklukları tedavi edilebilir mi?
Bazen bir ilaç bile koku ve tat alma bozukluğuna sebep olabilir. Bu ilaç kesilirse ya da değiştirilirse; durum iyiye gidebilir. Çoğu vakada burun tıkanıklığının sebepleri ortadan kaldırılınca, koku ve tat kaybı düzeltilebilir. Beyinde tümör gibi koku hücrelerinin ölmesine neden olan durumlarda ise; koku duyusu tedavi edilemez.

* Koku ve tat alamamak, yaşamı nasıl etkiler?
Yaşam keyfinizi, iştahınızı ve sosyal yaşamınızı etkilediği için koku ve tat alma sorunları ciddiye alınmalıdır. Bozuldukları zaman, yaşam da tadını kaybeder. Daha az yemek yenir, daha az sosyal olunur ve tüm bunların sonucunda hasta kendini kötü hisseder. Koku ve tat aynı zamanda bizleri yangın, zehirli gazlar, bozulmuş yemekler gibi tehlikelere karşı uyarır. Mesela aşçılar ve itfaiyeciler için bu duyuların keskin olması çok önemlidir. Amerika'da her yıl 200 binden fazla kişi, koku ve tat alma bozukluğu şikayetiyle doktora başvurmaktadır. Çoğu insan farkında olmasa da, yenilen çikolatanın tadını ya da kokusunu alamamak bir hastalık kabul edilmektedir.