kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
11 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Erdil Yaşaroğlu astronotlar gibi görmeye başladı

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
10.09.2008
Ünlü karikatürist Erdil Yaşaroğlu Nasa astronotlarına uygulanan 'ilasik' yöntemiyle gözlüklerinden kurtuldu. Yöntem, tüm dünyada hızla yayılıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Erdil Yaşaroğlu astronotlar gibi görmeye başladı
Nasa Astronotları, Amerikan Ordusu ve FBI çalışanlarının gözlerini tedavi eden 'ilasik lazer' adlı yöntem; artık Türkiye'de de kullanılıyor. Karikatürist Erdil Yaşaroğlu, bu yeni lazer yöntemi ile gözlük kullanmayı bıraktı. Onun tedavisini uygulayan Dünya Göz Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Efekan Coşkunseven, ilasik yöntemi hakkındaki sorularımızı yanıtladı:

* Bu yöntemin diğer lazer yöntemlerinden farkı nedir?
İlasik yöntemi Amerikan Ordusu'ndaki pilotların ve NASA'daki astronotların tedavisi için onaylanmıştır. Bu onay bize gösteriyor ki; bu yöntem astronot ve pilot gibi mesleki olarak olağanüstü koşullara maruz kalan, görüş kalitesinin çok güçlü olması gereken kişilerde dahi en iyi sonucu vermektedir.

18 YAŞI AŞMAK ŞART!
* Kimler ilasik yöntemini tercih ediyor? Bu yöntemle ameliyat olabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar var mı?
Pilotlar gibi mesleğinde gece görüşünün önemli olduğu kişiler, görme kalitesinde yüksek beklentisi olan sporcular, yüksek astigmatı olan ve gözbebeklerinin çapı 6.5 mm'nin üzerinde olan kişiler; bu yöntemi tercih ediyor. Çok ince, düz, dik kornealı ya da yüksek astigmatlı kişilerde; ilasik yöntemi başarıyla uygulanıyor. İlasik tedavisi yaptıracak kişilerin 18 yaşın üzerinde olması; diyabet ya da romatizma gibi sistematik bir hastalığının bulunmaması ve son teknolojik yöntemler ile yapılacak tetkikler sonrasında, göz yapısının uygun bulunması gerekiyor.

* Son teknolojik tetkikler ne?
Lazerde standart olarak 10 farklı göz tetkiki yapılır. İlasik uygulamasındaki ilk aşama; kişiye özel tedavi teknolojisinin kullanımını da içeren testler sonucu görüşünüze özgü karakteristikleri belirlemektir. Kişiye özel tedavi sistemi, görme kusurlarınızın üç boyutlu haritasını çıkarır. Daha sonra, bu haritadan alınan dijital bilgileri kullanarak; gözlerinize yönelik özel kişisel tedaviyi tasarlar.

* İlasik yöntemindeki, 'iris tanıma' ne anlama gelmektedir?
Lazer tedavisinde cihazın planlanan yere atış yapması önemlidir. Cihaz ile gözün arasında dijital bir kilitleme sistemi olmalıdır. Kişiye özel tedavide; ölçümler otururken, tedavi ise yatarken gerçekleşir. Bu iki pozisyon arasında; gözde küçük bir dönme hareketi oluşabilir. Kişinin iris tabakası lazer cihazı tarafından algılanarak, gözdeki en ufak dönme hareketleri bile tespit ediliyor. Lazer, göze güdümleniyor. Bu teknoloji, bildiğimiz göz takip sistemlerinden farklı olarak gözün kendi ekseni etrafındaki hareketini de takip ediyor. CIA, bu yöntemi kullanıyor.

10 DAKİKA SÜRÜYOR
* Ameliyat ne kadar sürüyor?
10 dakika. Ameliyat esnasında, hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Önce flep oluşturulur. 'İntralase metodu' adı verilen bir teknoloji kullanılır. Sonra da hastaya, kişiye özel bir tedavi uygulanır. Hasta, sadece 5-6 saat hassasiyet hissedebilir, ancak gözü kapatılmaz ve günlük yaşantısını sürdürür.
Haberin fotoğrafları