kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
11 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ağır çantalar çocuklarda bel ağırısı yapıyor

Giriş Saati : 11.09.2008 16:30
Güncelleme : 11.09.2008 22:15
Yeni Haber
Ağır çantalar çocuklarda bel ağrılarına neden oluyor. Uzmanlar, çanta ağırlığının öğrenci ağırlığının yüzde 10-15'ini geçmemesi gerektiğini belirtiyor.

Yozgat Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Faik Üçüncü, okulların açılmasıyla birlikte özellikle ilköğretim çağındaki çocukların taşıdıkları çantalara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Üçüncü, "Öğrencilerin çantaları ve kitapları çok ağır oluyor. Öğrencinin taşıdığı çanta ağırlığının kendi ağırlığının yüzde 10 -15'ini geçememesi gerekiyor. 20 kiloluk bir çocuğun çantası 2 kilo civarında olmalıdır. Ama maalesef şu anda çocukların çantalarında daha fazla kitap ve defterleri bulunmaktadır. Bunu azaltmadığınız zaman özelikle omurgada, sırt bölgesinde, bel bölgesinde ciddi ağrılara neden olabiliyor. Kısa boylu çocuklar biraz daha fazla risk taşıyor" dedi.

10-13 yaşlardaki çocuklarda ağır çanta taşımaya bağlı ağrıların daha fazla görüldüğünü belirten Dr.Üçüncü, "Aileler mutlaka çocuklarının çantalarını kontrol etmeli. Araştırmaya göre ailelerin yüzde 97'si çocuklarının çantasını kontrol etmiyor. Öğretmenlerin de buna dikkat etmesi, çocuklara fazla yük vermemesi gerekiyor. Üçüncü olarak okullarda çocuklara ait dolap bulundurulmalıdır Okullarda dolap olmadığı zaman, çocuk kitap defter ve diğer malzemelerini taşımak zorunda kalıyor. Evin okula olan mesafesi uzaksa bu ağırlığı uzun süre taşıyor" dedi.

Çantaların tek omuzda değil mutlaka çift omuzda taşınması gerektiğini vurgulayan Üçüncü, "Yapılan çalışmalar, çantaların göğüs ile de desteklenmesi gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Omuza verilen yükleri de mutlaka kenarlara biraz daha fazla dağıtmak gerekiyor. Bu şekilde ağrılar önlenebilir ve ileride çocukların daha verimli olması sağlanabilir" şeklinde konuştu.

Kendi ağırlığı 27 kilo olan bir öğrenci ise 5 kiloluk çantayı taşımakta zorlandığını belirterek okula dolap yapılmasını ya da ders programının uygun hale getirilmesini istedi.

(İHA)