kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
9 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

TİM'e golü kim attı?

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) yeni başkanını seçiyor! 47 bin üye kıran kırana kavga ediyor. Ortada uzlaşma yok, bölünme çok. Herkes "Ben iyi bilirim!" diyor. Kendilerine, " Reel sektör aslanı" dediğimiz küçük orta ve büyük boy ihracatçılar, "Kılıç kalkan" oynamaya devam ediyor.
Sahi "Bu TİM seçimleri niye önemli?" İhracatçı, iş ve aş yaratıyor. Küresel ligde oynuyor. TİM, 59 İhracatçı Birliği ve 23 sektörü bir arada tutan bir çatı örgütü. Tarım, hayvancılık, madencilik, sanayi, hizmet gibi 5 ayrı sektör bu çatı altında örgütlenmiş. Bu yapı 100 milyon YTL'lik bir bütçeyle 130 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyor. Genç ve dinamik bir üye profili var. Kendi geleneğini oluşturmaya çalışıyor.
Açıkçası yapı eski, model yeni!..
İhracatçı birlikleri konusunda ilk adım
1932'de Atatürk'ün ihracat üzerine yaptığı bir konuşmayla Doğu'da atılmış. 1937' de İzmir için bir kararname hazırlanmış. 1980'de ise Türk sanayisinin içine girdiği kriz ihracata dayalı büyüme ile aşılınca, TİM, 17 yıl önce yarı kamusal nitelikli bir meslek birliği olarak devreye girmiş.
Gelin görün ki; bu yapı sorunlu!
Özerk değil.
Kendine ait bir yasası yok. Kanun Hükmünde Kararname ile yola devam ediyor. Tebliğlerle iş bitiyor. Kamu "höt" dediğinde TİM, "asker" gibi selam duruyor.
İşte böyle bir yapı yeni başkanını seçecek. 4 aday yarışıyor, tabanda kıyamet kopuyor.
Acaba, TİM'de çok mu para var?
TİM, ne MESS ne de TOBB! Kasasında çok para yok. O halde, kavga niye sürüyor? Güç hastalığı güç!.. TİM yönetimine gelenler iktidara yakın olup güç elde ediyor.
Tartışılan bu.
Oysa, ihracatçı kendi sorunlarını göremiyor! TİM'de asıl kavga yeni başkan seçildikten sonra başlayacak.
Çünkü ortada tartışmalı bir yasa taslağı duruyor.
Peki, yasa taslağını kim tutuyor?
Kimse dillendirmek istemiyor, fısıltı kulaktan kulağa yayılıyor, iddia o ki, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜTSİS), ihracat ve ithalat için ayrı bir yapı olmasını istemiyor!
Görünen köy kılavuz istemez.
İhracatçılar çoktan bölündü. TİM'in içindeki dalgalanma ayrışmayı getirdi.
Bütünlük gitti.
Etkinlik azaldı.
Gençler hırsa kapıldı.
Ağabeyler(!) golü attı. TİM yönetimine kolay gelsin! Kim başkan seçilirse seçilsin kesin iktidar olamayacak!..