kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

SPK'dan derecelendirme şirketlerine uyarı

Eğri oturup doğru konuşalım! Sürekli kurumları eleştirmeyelim. Yapılan "iyi işi" takdir edelim. Yanlış varsa uyarıda bulunalım! Abartmıyorum. Bu kez hepimizin Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) kutlaması şart!
Çünkü SPK, ABD'de bile yapılamayanı yaptı... Türkiye'de derecelendirme faaliyetinde bulunan dünyanın dev derecelendirme kuruluşlarını uyardı; "İşinizi doğru yapın" dedi. Artık Türkiye'nin Big Brothers'ı gözünü derecelendirme şirketlerine dikti!..
Bravo...
Uyarı, geçen hafta sessiz sedasız geldi. İkaz, SPK'nın Haftalık Bülteni'ne yansıdı. SPK; başta Standart and Poor's Corp. Moody's Investor Services Inc. Fitch Ratings Ltd. ve RiskMetrics Group Inc.'e yapıldı.
İkazın gerekçesi; SPK'nın 5 nolu serisine bağlı 51 numaralı "Sermaye Piyasasında Derecelendirme Faaliyeti ve Derecelendirme Kuruluşları" tebliğine dayandırıldı. SPK, Uluslararası derecelendirme şirketlerine, "Hükümlere uyum konusunda azami dikkat ve özeni gösterin" diyerek çağrıda bulundu: "Türkiye'deki faaliyetlerinizi kurumsal bir çerçeveye oturtun. Ya temsilcilik açın ya da Türkiye'deki derecelendirme kuruluşlarıyla anlaşma yapın. Daha sağlıklı çalışın."
Hatırlatalım.
Türkiye, ilk kez 1999'da ulusal derecelendirme tebliğini hazırlamış, 2003'te ise bu tebliği güncellemişti. 2007'de tebliğini uluslararası normlara tam uygun hale getirdi.
Derecelendirme şirketleri önemli.
Bankalar, yatırım bankaları, aracı kuruluşlar, portföy yönetim şirketleri, factoring şirketleri, sanayi sektörü şirketleri dahil t üm mali sisteme ve şirketlere not veriyor. Acaba bu şirketler Türkiye'ye kıt not verirken, bankalara bol keseden not mu verdiler? Uyarı o yüzden mi geldi? Açıklama bekleyelim.
Dipnot: 51 numaralı tebliğ SPK'nın internet sitesinde niye yok?