kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
6 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Hoş geldin Rusya 'BOP'u!

ErmenistanTürkiye maçında ne skor, ne de 90 dakika önemli!.. Erivan'da başka bir oyun oynanıyor. Bu maçta Türkler için 100 bilet ayrıldı. 50 bin kişilik "Erivan Stadı" özel koruma altında!
Futbol Federasyonu'nun yeni başkanı Mahmut Özgener ilk sınavını bu maçla verecek. Güvenlik önemli. Başkan, "Sporu politikanın dışında tutuyoruz. Ermenistan Futbol Federasyonu her türlü önlemi aldı, gerekeni yapacak" diyor.
Bu maç sıradan bir futbol olayı deği! Hepimiz uzun yıllar Avrasya-Ortadoğu ve Kuzey Afrika enerji havzasını kapsayan Büyük Ortadoğu, Genişletilmiş Avrasya ve Afrika Birliği (BOP) projesini tartıştık.
İşte bu noktada duruyor, "Hoş geldin Rusya BOP'u" diyoruz. İki kutuplu dünya ile yeniden tanışıyoruz.
Malum, soğuk savaş döneminde iki süper güç kıran kırana mücadele ediyor, oyun üzerine oyun kuruyordu. Sovyetler Birliği dağılınca ABD, "süper güç" olarak kendini tek hâkim ilan etti.
Tek hâkim güç oyunu 2001'de İkiz Kuleler'in yıkılmasına kadar sürdü. Kuleler gitti, küresel lider ABD, bol bol likidite verip, petrol fiyatını uçurdu. Oyun Rusya'ya yaradı. Petrol ve doğalgaz zengini olarak yeniden "siyaset sahnesine" dönüş yaptı. Düğmeye Gürcistan ile bastı.
Peki, "Rusya ne yapıyor?"
Aynen ABD gibi Avrasya bölgesinde etnik ve dini yapıya sahip, kaynakları yetersiz Rusya'ya bağımlı tıpkı Abhazya ve Güney Osetya gibi ülke modelleri yaratıyor.
Rusya BOP'unda Ermenistan nerede? ABD için Ortadoğu'daki müttefiki İsrail ne ise, Rusya için Avrasya'daki ve Kafkasya'daki partner "Ermenistan."
1991 yılını hatırlayın.
Ermenistan, "Karabağ Bölgesi ve Azeri topraklarını" işgal edince dağılma sürecindeki Rusya, bir hamlede Türki Cumhuriyetlerle Türkiye arasındaki irtibatı koparmıştı. Rusya, bugün aynı hamleyi "ABD ve AB" için yaptı, enerji yolunu "iki uydu" devletle kesip attı.
Yol kapalı...
O yüzden ABD'nin iki numaralı adamı Dick Cheney bir haftadır Avrasya'yı dolaşıyor.
Diyor ki; " Yeni bir enerji koridoru yaratalım."
İki yol öneriyor.
Biri "Azerbaycan-Ermenistan-Türkiye," diğeri ise " Afganistan-Pakistan Boru Hattı" yolu. İkinci yol maliyetli. "Azerbaycan-Ermenistan-Türkiye" hattı öne çıkıyor.
Tamam da, ortada Ermeni soykırım iddiası ile Azerbaycan toprakları ve Karabağ'ın işgali duruyor.
Azerbaycan ve Ermenistan uzun süredir AB aracılığıyla karşılıklı görüşüyor.
Ama Türkiye ile ilgili soykırım iddiası hassas mı hassas!
İki ülke halkının vicdanı ve aklıyla ilgili çıkacak karar önemli.
Anlaşılan o ki; ilk etapta Türkiye ve Ermenistan arasında ekonomik bir altyapı oluşturularak iki halkın beraber kazanacağı bir model yaratılacak. Peki, bu işe Türkiye'nin bir numaralı ticari partneri olan Rusya ne diyecek? Kafkasya iyice gerilecek...