kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Rusya nereye koşuyor?

Artan enerji ihti y acı, alternatif hat ve kaynak arayışı Rusya'nın en büyük enerji devi Gazprom'u başta İran olmak üzere Nijerya, Libya ve Cezayir ile özel anlaşma yapmaya itti.
Kafkasya'da gerilimin arttığı, dünya politikasında taşların yerinden oynadığı bir dönemde bu anlaşmalardan kısa kısa bilgi verelim. Rusya nereye koşuyor?
Birlikte değerlendirelim.
İran: Gazprom Başkanı Alexel Miller, geçen temmuz ortasında Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ile görüştü. İki ülke, petrol ve doğalgaz sahalarında arama çıkarma çalışmalarının birlikte yapılması, yeni rafineri kurulması ve ulaşım hatlarına yatırım öngören bir mutabakat imzaladı. Ayrıca Rusya, Güney Pars Bölgesi'nde doğalgaz projelerine ortak olacak.
Bu ne demek?
Bizim bir türlü doğalgaz anlaşmasını imzalayamadığımız, İran'a dönük izolasyonun dozunun arttığı bir dönemde Rusya, enerji alanında büyük bir avantaj elde etti. İran'a yakınlaştı.
Cezayir: Gazprom, haziran ayında bu ülkede temsilcilik açtı. Bu ay başında ise Cezayir'in enerji devi Sonatrac ile işbirliği anlaşması imzalandı. Böylece Cezayir'in Rusya'ya olan 4.7 milyar dolarlık silah borcu silindi. Cezayir, Avrupa doğalgaz ihtiyacının yüzde 12'sini sağlıyor. Doğalgaz ve LNG ticaretinde OECD-Avrupa ithalatının yüzde 21'ini karşılıyor. Unutmadan ekleyelim. Gazprom, Avrupa gaz ihtiyacının yüzde 26'sını sağlıyor.
Nijerya: Gazprom bu ülkeden bol bol doğalgaz arama-çıkarma lisansı aldı. Rusya, Cezayir ve Nijerya arasında boru hattı inşa etmeye hazırlanıyor. Bu boru hattı ile Güney Avrupa yani Fransa, İspanya ve Portekiz enerji pazarını kontrol etmeyi hedefliyor.
Libya: Rusya ile ilişkilerine özel bir önem veriyor.Çünkü Gazprom, Libya'nın ürettiği doğalgaz ve petrolü ihraç etmek istiyor.
31 Temmuz 2008'de Rusya Başbakanı Putin'i ziyaret eden Libya Başbakanı Mahmoudi, yakın bir dönemde iki ülkenin enerji anlaşması imzalayabileceğinin sinyalini verdi. Rusya, enerji anlaşmasına karşılık Libya ordusuna silah verecek. Ayrıca Rusya, Libya'nın nükleer enerji santrali kurma isteğine de sıcak bakıyor.
Hatırlatalım.
Libya'nın kanıtlanmış petrol rezervinin 42 milyar varil, doğalgaz rezervinin ise 1.5 trilyon metreküp olduğu tahmin ediliyor. Açıkçası Rusya, boşa kürek çekmiyor.
Duyurulur!..