kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
5 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye, Ermenistan'ı ilk tanıyanlardan biriydi"

Giriş Saati : 05.09.2008 10:17
Güncelleme : 05.09.2008 23:55
Yeni Haber
İngiliz The Guardian gazetesi, Türkiye ile Ermenistan arasındaki uzun süren olumsuz gelişmelere rağmen, Türkiye'nin, bağımsızlığını kazandığı dönemde Ermenistan'ı ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan ziyaretine geniş yer veren ve gelişmeyi Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerinin iyileştirilmesine yönelik ilk adımı olarak niteleyen gazete, Ermenistan Başbakanı Sarkasyan'ın 'futbol diplomasisi' dediği bu fırsatı, 1972 yılında ABD ile Çin arasında ilişkilerinin gelişmesine vesile olan masa tenisi turnuvasına benzetmesini aktardı.

The Guardian, yaklaşık 5 bin Türk futbol severin Ermenistan'a gideceğini, ancak Ermeni milliyetçi kesimin Abdullah Gül'ün ziyaretini protesto edeceğini de kaydetti. Gazete ayrıca, Türkiye ile Ermenistan'ın "soykırım" denilen olaylar yüzünden uzun süre gergin ilişkilere sahip oldukları, Türkiye'nin bu gergin dönemde olayların araştırılması için tarihçilerden oluşan ortak bağımsız bir komisyonun kurulmasını teklif ettiğine dikkat çekti.

Kafkasya Enstitüsü Direktörü Aleksandır Iskandariyan, The Guardian'a verdiği demeçte, "Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi, Ermenistan'a Avrupa'ya direk giden bir yol açacaktır. Şu an itibariyle komşularımızdan sadece İran ve Gürcistan ile sınır kapısı açık. Türkiye ile sınır kapısının açılması bizim için çok önemlidir" dedi.

CİHAN