kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
5 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

KEY ödemesi için yeni talimatlar

ZELİHA ALAGÖZ TEMİZ-SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 05.09.2008 17:28
Yeni Haber
SGK Genel Müdürlüğü'nün, 10 gün önce il ve ilçe müdürlüklerine gönderdiği 'yüksek öncelikli' talimat kimi müdürlüklerde "gözden kaçtı." Şimdi yeni talimatlar geçilecek.....
Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleriyle ilgili sorunların önü alınamıyor. Kimi hak sahibi beklediğinden azıyla yetinmek zorunda kaldı, kiminin ismi kayıtlarda bulunamadı. Bu aksaklıklara dilekçeler ve açtığı davalarla itiraz edenler de oldu, aldığı parayla yetinenler de...

KEY ödemeleriyle ilgili son aksaklık da dün yaşandı. GYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin'in yaptığı, "KEY listesinde sadece SSK numarası ile yer alan 710 bin 289 kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) ilgili il ve ilçe müdürlüklerine başvurarak, kendilerine verilen kod numaralarını alacak. Bu kod numarası ve TC kimlik bilgileri ile Ziraat Bankası'na başvuran hak sahiplerine, KEY paraları itibaren ödenebilecek. Hak sahibi, kendisine verilen kod numarasını şubeye verdiğinde, ilgili memur, bu numara ile vatandaşın gösterdiği kimlik bilgilerini ekranda karşılaştıracak. O kod numarası, kimlik bilgilerini doğruluyorsa, ödeme yapılacak. Bu şekilde sorunu çözülen 710 bin 289 kişiye, toplam 67 milyon YTL KEY parası ödenecek'' açıklamasının ardından SGK müdürlüklerine giden hak sahiplerinin bir kısmı eli boş döndü.

TALİMATLAR ULAŞMADI

Bilgi almak için aradığımız bazı SGK il ve ilçe müdürlükleri kendilerine herhangi bir talimat gelmediğini ve hak sahiplerine yardımcı olamadıklarını bildirdi.

"Ödemeler yapılacak" açıklamasını yapan Feyzullah Yetgin, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 'yüksek öncelikli' koduyla il ve ilçe müdürlüklerine talimat geçtiğini böyle bir aksaklığın nerden kaynaklandığını tahmin edemediklerini söyledi. Ziraat Bankası şubelerinin de paraları ödemeye başladığını belirtti.

SGK Genel Müdürü İbrahim Ulaş da, "Talimatları 10 gün önce tüm müdürlüklerimize geçtik. Ancak arada talimatı atladığı için durumdan haberdar olmayan üniteler olabilir. Bunlar münferit olaylardır. Vatandaşları mağdur etmemek için tüm şubelere yeni bir talimat geçeceğiz" dedi.

190 MİLYON VERİ GİRİLDİ

Ödemelerde kolaylık sağlanması için şimdiye kadar sisteme 190 milyon veri girildiğini ve bu tip aksaklıkların kendilerini üzdüğünü belirten Ulaş, "Vatandaşların emek vererek ödedikleri bir paradan mahrum kalmalarını istemeyiz. Bunun için şimdiye kadar çok emek verdik. Bundan sonra da aksaklıkların giderilmesi için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

İbrahim Ulaş, Emekli Sandığı numarasıyla yer alan hak sahipleriyle ilgili çalışmanın da tamamlanmak üzere olduğunu ve önümüzdeki hafta Emekli Sandığı mensuplarına da büyük bir ihtimalle ödeme yapılabileceğini söyledi.

ŞİMDİYE KADAR 2 MİLYAR 147 MİLYON YTL ÖDENDİ

Ziraat Bankası, KEY hesaplarının tasfiyesi kapsamında, şimdiye kadar 4 milyon 411 bin kişiye, toplam 2 milyar 147 milyon YTL ödedi. KEY kapsamında hak sahibi 8,5 milyon kişiye toplam 2,8 milyar YTL ödenecek.

Çok düşük tutarlarda KEY parası alacak vatandaşların büyük bölümünün bunu almadığı, çok sayıda vatandaşın da hak ettiği tutarlara ilişkin itirazda bulunduğu belirtiliyor. İtiraz süresi 28 Ekim'de sona erecek.

KEY paraları 5 yıl süreyle ödenebilecek. Bu sürede alınmayan paralar için faiz uygulanmıyor. Süre sonunda alınmayan paralar Hazine'ye devredilecek.