kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
5 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rice'dan Libya'ya tarihi ziyaret

Giriş Saati : 05.09.2008 14:25
Güncelleme : 05.09.2008 23:55
Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, 1953'ten sonra Libya'yı ziyaret eden ilk dışişleri bakanı olacak. Kuzey Afrika ülkelerini ziyaret eden Rice, bu gezi kapsamında Libya lideri Muammer Kaddafi ile de görüşecek. Rice, Libya'nın yanı sıra Tunus, Cezayir ve Fas'ı da ziyaret edecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı, ziyareti iki ülke arasındaki ilişkiler açısından "yeni bir sayfa" olarak niteledi. Trablus yönetimi, 2003'e kadar ABD'nin teröre destek verenler listesindeydi. Trablus yönetimi, kitle imha silahı üretmeyi durdurması ardından bu listeden çıktı. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 2006 yılında tekrar tesis edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Rice'in Libya'ya ziyaretinde Lockerbie faciasına yönelik anlaşmanın başarılı bir şekilde tamamlanmasının da payı var. Ancak Libya, anlaşma çerçevesinde öngörülen parayı kurbanlara vermedi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu işleri sorumlusu David Welch, Reuters'e yaptığı açıklamada, para transferinin yakında olmasını umduğunu, Bakan Rice'in da para transferinin gerçekleşmesi için bastıracağını kaydetti.

Londra - New york seferini yapan Pan am 103 sefer sayılı Boeing 747 uçağını, 21 Aralık 1988 tarihinde uğradığı saldırı ardından İskoçya'nın Lockerbie kasabasına düşmüştü. Uçaktaki 258 kişi ve kasabadaki 17 kişiyle birlikte toplam 275 kişinin ölmüştü. Libya, bu saldırının sorumluluğunu 2003'te resmen üstlenmişti.

CİHAN