kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
5 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sarkozy ve Esad'dan diplomasi övgüsü

Ergun AKSOY ŞAM
Güncelleme : 05.09.2008 09:15
Şam'daki zirvede bir araya gelen Sarkozy, Esad ve Katar Emiri El Tani Kafkas Platformu'na destek verdi. Sarkozy, "Türkiye, Suriye ile İsrail arasındaki arabuluculuk görüşmelerinde müthiş bir iş çıkardı" dedi..
Suriye'de yapılan 'Diyalog İçin Şam Zirvesi'nde Başbakan Tayyip Erdoğan'a, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Suriye Devlet Bakanı Esad'dan övgü geldi. Başbakan Erdoğan, dün eşi Emine Erdoğan ile birlikte Şam'a geldi. Şam Havaalanı'nda törenle karşılanan Erdoğan, daha sonra zirvenin yapılacağı halk sarayına geçti. Esad, liderleri kapıda karşıladı. Saraya ilk gelen isim Sarkozy oldu. Ardından Katar Emiri El Tani, son olarak da Başbakan Erdoğan saraya giriş yaptı. Erdoğan'ı üç lider kapıda karşıladı. Erdoğan, Esad ve El Tani ile kucaklaşırken, Sarkozy ile el sıkıştı.

ORTAK BASIN TOPLANTISI
Liderler daha sonra zirvenin yapılacağı salona geçti. Zirvede Ortadoğu, Irak, İsrail-Suriye ihtilafı, Filistin, Lübnan ve Kafkaslar'da yaşananlar ele alındı. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından liderler ortak basın toplantısı düzenledi. İlk sözü alan Başar Esad, Başbakan Erdoğan ve Türkiye'ye övgüler dizdi. Türkiye'nin barış görüşmelerine ciddi biçimde destek veren bir ülke olduğunu belirten Esad, "Bunda en önemli etken Erdoğan'ın gerçekçi ve güvenilir bir kişi olmasıdır. Bu nitelikler olmadan arabuluculuk ve barış girişimleri olamaz" diye konuştu. Türkiye'nin Rusya ile Gürcistan arasında yaşanan sorunların barışçı çözümü için ortaya koyduğu Kafkas Platformu'na da değinen Esad, "Kafkas Platformu girişimini destekliyoruz" dedi.

SARKOZY'DEN ÖVGÜ
Sarkozy de, Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasında yürüttüğü arabuluculuğa değindi. Sarkozy, "Türkiye Başbakanı da çok önemli bir iş gördü. Türkler müthiş bir iş çıkardı. Bu, doğrudan müzakerelerle sonuçlanmalı. Giriştiği bu eylem nedeniyle bütün Avrupa Türkiye'ye minnettardır" dedi. Sarkozy, konuşmasında nükleer faaliyetlerinden ötürü İran'a da uyarıda bulundu. Katar Emiri El Tani'den sonra söz alan Başbakan Erdoğan da, Suriye ile İsrail arasında yürütülün barış görüşmelerine değindi. Erdoğan, şunları söyledi: "Süreç devam edecek. Olmert'ten sonra gelecek olan Başbakan'ın da sürece olumlu katkı yapacağına inanıyorum."