kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
5 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Avustralya'nın ilk kadın genel valisi görev başladı

Giriş Saati : 05.09.2008 07:58
Güncelleme : 05.09.2008 23:55
Yeni Haber
Avustralya'nın ilk kadın genel valisi, kadın hakları savunucusu Quentin Bryce (65) bugün Senato'da düzenlenen törenle göreve başladı.

Ülkenin en yüksek kamu görevliliğine, yani ülkenin resmi yöneticisi olan Britanya Kraliçesi'nin temsilciliğine atanan Bryce'nin görev başlama törenine, Başbakan Kevin Rudd ile diğer önde gelen politikacılar, yargıçlar ve diplomatlar katıldı.
Bryce, törende yemin ettikten sonra yaptığı konuşmada, insan hakları için çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Bağımsızlığını 1901'de kazanan Avustralya'da ilk kez bir kadın genel valiliğe atansa da, aralarında Yeni Zelanda ve Kanada'nın da bulunduğu diğer eski Britanya sömürgelerinde daha önceden genel valiliğe kadınlar atanmıştı.

Britanya Kraliçesi, halen resmi olarak Britanya'ya bağlı olan eski sömürgelerde kendi temsilcisi olan genel valileri de atıyor.

Kraliçe, halen bir anayasal monarşi olan Avustralya'da genel valiliğe, geleneksel olarak başbakanın seçtiği tek adayı atıyor.

Avustralya Genel Valisi meclisi açmak, milletvekillerinin yemin etmesine tanıklık etmek ve yeni kanunlara "kraliyet onayı" vermek gibi törensel görevleri yerine getiriyor. Ancak genel valiler çok seyrek kullansalar da bazı anayasal yetkilere sahipler. Dönemin Genel Valisi Sir John Kerr, 1975'te Gough Whitlam'ın başbakanlığındaki hükümeti bütçe sorunları nedeniyle feshetmişti.

AA