kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
5 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gizli CIA hapishanesi iddiası

Giriş Saati : 05.09.2008 12:31
Güncelleme : 05.09.2008 23:55
Yeni Haber
Polonya savcılığı, ülkede El Kaide zanlılarının sorgulandığı ve zanlılara işkence yapıldığı, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'na (CIA) ait hapishane olduğu iddialarını soruşturuyor.

Yerel basında çıkan haberlerde, Polonya istihbarat servisinin, ülkede CIA üssü varlığının kanıtlandığına dair gizli bir not yazdığı iddiaları yer aldı.

Başbakan Donald Tusk'un danışmanı Slawomir Nowak, Tok FM radyosuna yaptığı açıklamada, bu konuda bilgi sahibi olmadığını, Başbakan Tusk'un da bildiğini sanmadığını söyledi. Nowak, ancak Tusk'un, Adalet Bakanından konuya açıklık getirmesini istediğini ve savcılığın, ülkede CIA hapishanesinin mevcudiyeti konusunu soruşturduğunu kaydetti.

Slawomir Nowak, ülkede gizli CIA hapishanesi olduğu iddiasının doğru çıkmamasını dilediğini, aksi halde bunun ülke içinde ve uluslararası alanda ciddi sonuçlar doğurabileceğini anlattı. Nowak, konunun duygusallığa yer verilmeden ciddiyetle soruşturulması gerektiğine de dikkati çekti.

Bu arada, Helsinki İnsan Hakları Vakfı Polonya birimi başkanı Dawid Szescilo, Haziran ayında Başbakan Tusk'dan bu hapishanelerle ilgili resmi bilgi istediklerini, ama bilginin kendilerine gelmediğini söyledi.

Szescilo, şimdiki hükümetin bu olayla ilgili bilgileri yasaklayan üçüncü hükümet olduğunu, ancak kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti.

ABD'de yayımlanan Washington Post gazetesi CIA kaynaklarına dayanarak 2005 yılında verdiği haberle, Avrupa'da CIA hapishaneleri olduğunu duyurmuştu. İnsan Hakları İzleme Örgütü de, Polonya ve Romanya'nın bu hapishanelere ev sahipliği yaptığını belirtmişti.

Yerli ve yabancı medyada, CIA üslerinin Polonya'da Aleksander Kwasniewski'nin cumhurbaşkanı ve Leszek Miller ile Kazimierz Marcinkiewicz'in başbakan olduğu dönemde, 2002-2005 arasında aktif olduğu iddiaları yer almıştı. Her üç yetkili de, bu konuda bilgileri olmadığını açıklamıştı.

2005 yılından bu yana Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu ayrı ayrı raporlarla, Polonya ve Romanya'da CIA hapishanelerinin mevcut olduğu sonucuna varmışlardı.

AA