kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
3 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gül, Bush'tan destek istedi

ANKARA
Giriş Saati : 03.09.2008 00:13
Cumhurbaşkanı Gül, ABD Başkanı Bush'u arayarak Türkiye'nin bir süre önce gündeme getirdiği Kafkaslar'da işbirliği Platformu önerisini anlattı. Öneriye Bush'un mesafeli yaklaştığı öğrenildi..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin önerdiği Kafkaslar'da İstikrar ve İşbirliği Platformu'na (KİİP) ABD'den destek aradı. ABD Başkanı George W. Bush'u telefon ile arayan Gül, "KİİP bugünkü krize çözüm bulmak için değil, uzun vadeli istikrarı sağlamak için" dedi. Başkan Bush'un ise bu aşamada Gürcistan'ın işgalinin kabul edilemez olduğunu belirterek, Rusya'nın tutumunu eleştirdiği öğrenildi. Kafkaslar'da istikrarı Rusya'nın bozduğunu belirten Bush, KİİP önerisine mesafeli yaklaştı. Bush, ABD'nin müttefiki olan ülkelerin çıkarlarını korumakta kararlı olduklarını da vurguladı. Azerbaycan, Gürcistan ve Rusya Dışişleri Bakanları ile yapılan görüşmelerin ardından Gül de Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne Türkiye'nin büyük önem verdiğini belirtti.

ANLAŞMAYA UYULMALI
Bush'un Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Gordon Johndroe, görüşmeye ilişkin bilgi verirken Bush ve Gül'ün, Gürcistan ile Rusya arasında varılan 6 maddelik ateşkes anlaşmasına tamamiyle uyulması gereğini vurguladıklarını söyledi. Sözcü "İki lider ayrıca Türk-Ermeni ilişkilerinin ilerletilmesi çabalarına verdikleri desteği ve büyümekte olan Türkiye-Irak ilişkilerini ele aldılar "dedi Öte yandan AB Dönem Başkanı Fransa, Türkiye'nin gündeme getirdiği "Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu" önerisine ilgi gösterdiğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'ye yakın bir kaynak bölgeye yönelik "güvenlik planı'na ilgi duyduklarını belirtti.
Haberin fotoğrafları