kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
2 Eylül 2008, Salı
Sabah
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Bu yıl da, geçen yıllarda olduğu gibi ramazanda gıda harcamalarının yüzde 20 seviyesinde artması bekleniyor.

50 milyon Euro'luk ramazan kolisi yemek kartına 'yüklendi'

MELTEM ERSOY
Güncelleme : 02.09.2008 14:59
Giderek daha fazla işyeri ramazan kolisi yerine yemek kartına ek yükleme yapıyor. 10 işyerinden 3'ü bu yöntemi kullanırken bu yıl kartlarda ramazan nedeniyle 50 milyon Euro'luk ek hacim oluştuğu hesaplanıyor..
Ramazan ayıyla birlikte, işyerleri çalışanlarına gıda harcamaları için 'yardım' etmeye başladı. Ancak önceki yıllardan farklı olarak giderek daha fazla kurum ve işyeri çalışanlarına ramazan kolisi vermek yerine yemek kartına ek yükleme yapmayı tercih etti. Bugün 10 fabrika/işyerinden 3'ü ramazan yardımı gibi ekstra yardımlarını yemek kartı aracılığıyla yapar hale geldi. Bu yıl ramazan nedeniyle yapılan ek yüklemelerin toplam hacminin ise 50 milyon doları aştığı tahmin ediliyor. 11 bin kurumsal müşterinin 245 bin çalışanına hizmet veren Accor Services Türkiye'nin Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Özsoy, 2-3 yıldır ramazan ayı için özel kart paketi uygulamasını gerçekleştirdiklerini söylerken, yemek kartı kullanımının giderek yaygınlaştığını vurguladı. Özsoy, yemek kartı ya da kuponu gibi araçların yarattığı harcama hacminin 500-600 milyon dolar seviyesinde olduğunu, ramazan ayında da bunun yüzde 10'u seviyesinde ek hacim doğduğunu tahmin ettiğini dile getirdi.

YÜZDE 8 KDV'Lİ ÜRÜNLER
"Bizde ramazan için taleple gelen müşteri oranı yüzde 20-30'larda" diye konuşan Özsoy, aralarında şarküteri ve marketlerin de bulunduğu 30 bine yakın üye kuruluşta KDV'si yüzde 8 olan tüketime hazır gıdaların söz konusu yüklemelerle ödenebileceğini ifade etti. Özsoy, üyelerinin hepsine bilgilendirme maili gönderdiklerini anlatarak, bundan sonra yine hem Ramazan ayına özel hem de diğer ek yüklemelere yönelik faaliyetlerinin olacağını belirtti. Multinet Genel Müdürü Uğur Tarı ise, yapılan araştırmalara göre 10 fabrika ve işyerinden 3'ünün ramazan ayı veya başka vesilelerle ek yüklemeleri kartlara yapmayı tercih ettiğini dile getirdi. Tarı, "Zaten bu ek yüklemeler yılda 1 ya da 2 kere olur, çoğunlukla ramazan içindir" diye konuştu.