kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
2 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Rusya ile sorunlar çözülmezse pazar kayıpları kaçınılmaz"

Güncelleme : 02.09.2008 17:39
Yeni Haber
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Bülent Aymen, "Rusya ile yaşanan duruma ivedilikle çözüm gelmezse, bu durum pazar kayıpları yaşamamıza ve müşterilerimizin yeni pazarlara yönelmesine neden olacaktır" dedi.

İhracatın yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bu ay artış hızını kesmediğini hatırlatan Aymen, "Ancak dakikalar içinde kaybedilmiş bir pazarı yeniden kazanmak ise yıllar alabilen bir emek ister" uyarısında bulundu. Rusya'nın Türk TIR'larını gümrüklerde bekletmesinin ardından yaşanan sürecin ihracatı olumsuz etkilediğini ifade eden Aymen, "Türkiye'yi güneyden ve kuzeyden saran tehlike bulutları ihracatı gölgeledi. Suriye ve Irak'tan sonra şimdi de Rusya neredeyse geleneksel hale getirdiği şekilde, gümrüklerde ihracatçılarımıza sorun çıkarmaktadır. Daha önce zirai ilaç kalıntıları bahane edilerek Rusya Türkiye'den gıda alımını durdurmuş, gıda ihracatçılarımız darbe almıştı. Bu sefer TIR'larımız Rus gümrüklerinde kilometrelerce uzanan bir kuyruk oluşturmuş durumda" şeklinde konuştu.

Burada yapılan uygulamanın tamamen siyasi nedenlere dayandığına inandığını belirten Aymen, "Rus-Gürcü çatışması, ardından NATO, AB ve Rusya'nın karşılıklı sert demeçleri sonrasında Karadeniz'de dolaşan ABD gemileri sonucunda Rusya bu uygulamayı daha da sertleştirmiş durumda. Bölgemizi tarımsal ürünler ihracatı konusunda sekteye uğratan bu durum ülke genelinde konfeksiyon sektörümüzü de önemli bir şekilde etkilemekte. Söz konusu uygulamanın devamı halinde zaten zor durumda olan tekstilcilerimiz Rusya'daki sezonu kaçıracak, sektör geri dönüşü olmayan büyük bir darbe alacaktır. Hükümetimiz ve yetkili merciler konuyla ilgili ciddi çalışmalar içinde, bunu biliyor ve konunun bir an önce çözülmesini temenni ediyoruz" dedi.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye genelinde son 8 aylık ihracatın 90 milyar 303 milyon dolara ulaştığını ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35'lik artış olduğunun görüldüğünü söyleyen Bülent Aymen, "Sadece Ağustos ayında ise, 12 milyar 274 milyon dolar ile geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 34,4 artış kaydedilmiştir. Genel olarak tarım ürünleri ihracatımız yüzde 27, sanayi ürünleri ihracatımız da yüzde 36,2 artış göstermiştir. Başkanı olduğum Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin güncel ihracat rakamlarına baktığımızda ise, sadece Ağustos ayında geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 artışla, 500 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiştir.

İlk 8 aylık dönemde ise, geçen yıla göre yüzde 40 artışla 3 milyar 663 milyon dolara ulaşıldığını görüyoruz. Yine ilk 8 aylık dönemdeki önemli artış gösteren ihracat kalemlerinden demir çelik ürünleri ihracatımız yüzde 93 artışla 1 milyar 144 milyon dolar, kimyevi maddeler sektörümüz ise yüzde 32 artışla 476 milyon dolar olarak görünmektedir" dedi.

İHA