kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
2 Eylül 2008, Salı
Sabah
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
OSMAN SARAÇ

SPK ile Altın Borsası arasında maaş kavgası

RAHİM AK
Güncelleme : 02.09.2008 14:59
SPK Başkanı Erol'un Altın Borsası Başkanı Saraç'ın alması gerekenden fazla maaş aldığı gerekçesiyle görevden alınmasını öneren yazıyı Bakan Nazım Ekren'e gönderdiği öğrenildi..
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) yemekhanesinin, havuzunun kapanması, sağlık harcamaları ve sigorta primlerinin indirilmesi ve personelin telefon konuşmasının dahi sınırlandığı ve en önemlisi uzun yıllar ücretlerinin de artmaması nedeniyle mağdur olduğu Başbakanlık tasarruf Genelgesi bu kez İstanbul Altın Borsası'nın (İAB) belası oldu. İMKB'de yeni Başkan Hüseyin Erkan'la birlikte sorunlar çözülürken, bu kez İstanbul Altın Borsası genelge kıskacına alındı. Edinilen bilgilere göre Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ilk olarak İAB Başkanvekili Osman Saraç'ın ücretini öne sürerek Altın Borsası ile savaşa girdi. Erol'un 2005 Eylül ayından bu yana başkanlığa vekalet eden Osman Saraç'ın vekil olduğu halde asil gibi ücret almaya devam etmesi nedeniyle Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'e Saraç'ın görevden alınması için iki kez yazı gönderdiği öğrenildi.

BEN MEMUR DEĞİLİM
Tasarruf Genelgesi'ne tabi olan kurumların başkanları veya çalışanları Başbakanlık Müsteşarı'nın ücretinden daha yüksek ücret alamıyor. Bu tutar ise 4 bin 800 YTL'yi aşamıyor. İddialar üzerine SABAH'a konuşan Saraç, ise SPK'nın Altın Borsası çalışanlarının 631 sayılı kanuna tabi memur olarak değerlendirildiğini belirterek, "Daha önce defalarca savcılıklara mahkemelere gittiler. Bir sonuç alamadılar. İAB çalışanlarının memur olmadığına dair 30 yargı kararı var. Buna rağmen SPK yetkisini hukuksuz olarak kullanarak borsalar üzerinde baskı kurmaya çalışıyor. İMKB çalışanları da bizde toplu sözleşme ile ücretlerini alıyorlar. Biz de Tasarruf Genelgesine aynen uyuyoruz. İMKB toplu sözleşme ile haklarına kavuşmuşken İAB'ye bunlar bu haktan yararlanamaz diye keyfi denetim uyguluyorlar" diye konuştu.

İMKB'YE BAŞBAKAN İZNİ
Borsada çay ocaklarının dahi kapanmasına neden olan tasarruf genelgesi kısıtlamalarını bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın izni ile kaldırılmıştı. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, "Tasarruf genelgesiyle gelen kısıtlamalarda istediğimiz izinler sayın Başbakan tarafından verilmiştir. Sorunlarımızın başında yer alan tasarruf genelgesi kısıtlamaları bundan sonra büyük ölçüde ortadan kalkmış olacak" sözleriyle sorunun bittiğini açıklamıştı.

TURAN EROL
SPK Başkanı Turan Erol'la İAB Başkanı Osman Saraç arasındaki çekişmenin bir süredir devam ettiği, Erol'un Saraç'ın görevden alınması için iki kez yazılı öneride bulunduğu ifade ediliyor

OSMAN SARAÇ

Saraç, SPK'nın tüm iddialarını reddediyor. Hukuksuz bir tek işlemlerinin dahi olmadığını kaydeden Saraç amacın kendisini yıpratıp görevden el çektirmek olduğu savunmasını yapıyor.
Haberin fotoğrafları