kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
2 Eylül 2008, Salı
Sabah
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Kabul edilmeyen sistematik ve uzun vadeli olan paketti'

Güncelleme : 02.09.2008 14:59
Bakanlar Kurulu kararını Çin'de öğrenen Tüzmen, geri adım atmadı: "Rusya'ya uygulama başladı. Kabul edilmeyen uzun vadeli önlem paketiydi"..
Sincan-Uygur Özerk Bölgesi'nin Urumçi kentinde bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen Bakanlar Kurulu sonrasındaki açıklamaları değerlendirirken geri adım atmadı ve şöyle konuştu: "Bakanlar Kurulu açıklaması ile benim sözlerim elma ile armut kadar farklı. Biz kırmızı hat uygulamasını başlattık. Bizim bakanlığımız refleksleri ile hareket eden bir bakanlıktır. Proaktif bakanlıktır. Bize göre doğru adım atılmıştır. Bu, Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından yürütülen teknik bir çalışmadır. Bakanlar Kurulu seviyesinde bir uygulama değil, gümrük seviyesinde bir uygulamadır. Gümrüklerde denetimin artırılmasıdır. Biz geçtiğimiz cuma günü itibariyle uygulamayı zaten başlatmıştık. Bakanlar Kurulu'nun kabul etmediği söylenen paket, bizim Rusya'nın tavrına karşı uygulayacağımız sistematik uzun vadeli bir paketti. Böyle bir paket uluslararası konjonktürde Gürcistan'dan kaynaklanan skorunlar nedeni ile yanlış anlaşılabilir. Rus Dışişleri Bakanı ile yapılacak görüşme öncesinde kabul görmediğini düşünüyoruz. Ancak Rusya'nın bu tutumu Dünya Ticaret Örgütü üyeliği sürecinde Türkiye'nin tavrını etkileyecektir."

Ticaret hacmi 38 milyar $ olur
Rusya'daki Türk yatırımları 5 milyar doları, üstlenilen müteahhitlik projeleri ise 25 milyar doları aşarken, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2008 sonunda 38 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.