kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Almanya'dan Rus parlamentosunun kararına eleştiri

Yeni Haber
Alman hükümeti, Rusya parlamentosunun Gürcistan'a bağlı Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarının tanınması yönünde aldığı kararı sert dille eleştirdi.

Alman hükümetinin sözcü yardımcısı Thomas Steg, bugün başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, kararı eleştirerek, Rus yönetiminden bu kararı uygulamamasını beklediklerini söyledi.

Kararın bağlayıcı olmadığına işaret eden Steg, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarının tanınmasının Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün ihlali anlamına geleceğini kaydetti.

Rusya'nın Gürcistan'dan kısmen çekildiğini, ancak tümüyle çekilmediğini, bunun da daha önce üzerinde anlaşmaya varılan 6 maddelik plana uyulmadığı anlamına geldiğini de ifade eden Steg, ancak Rusya'yla karşılıklı çıkarlara dayalı iyi ilişkiler bulunduğunu ve bu ilişkileri kesmek istemediklerini söyledi.

"Bunun Rusya'ya enerji açısından bağımlı olunmasından kaynaklanıp kaynaklanmadığına" dair soruya karşılık da Steg, Rusya'nın Almanya'ya doğal gaz sevkıyatı yapan önemli bir ülke olduğunu, ancak tek ülke olmadığını belirterek, Rusya'nın da modernleşmek için Batı'nın teknolojisine ihtiyaç duyduğunu, bu nedenle karşılıklı ilişkilerin önemli olduğunu ifade etti.

Steg, Rusya ve Gürcistan arasındaki krizin başlangıcında her iki tarafın da kışkırtmacı bir tutum sergilediklerine işaret ederek, şimdi önemli olanın durumun yeniden istikrarlı hale getirilmesi yönünde çaba harcanması olduğunu kaydetti.

AA