kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Medvedev'den NATO'ya rest

Yeni Haber
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, NATO ile tüm askeri ilişkilerin kesilmesi dahil, bir dizi alternatifi değerlendiriyoruz dedi. Gürcistan operasyonu sonrası NATO ile ilişkileri donduran Rusya, NATO daimi Büyükelçisi Dmitri Rogozin'i geri çağırmıştı. Rogozin'le Soçi'de bir araya gelen Medvedev, "Tüm ilişkilerin kesilmesi dahil her türlü kararı almaya hazırız." dedi.

Böyle bir kararı almanın zorluğuna değinen Rusya lideri, Gürcistan sorunu sonrası NATO ile ilişkilerin sert bir şekilde kötüleştiğine dikkat çekti. NATO-Rusya ilişkilerinin daha çok ittifak yararına olduğuna değinen Medvedev, "Bu ilişkilerin kesilmesi Rusya için korkunç değil." dedi. Bugüne kadar NATO ile iyi ilişkiler geliştirmek için çabaladıklarını kaydeden Medvedev, "NATO çevremizde üsler kuruyor. Çevremizdeki ülkeleri ittifaka dahil ediyor. Bize de 'merak etmeyin her şey yolunda' diyor. Bize böyle hayal kurmayın. Son günlerdeki olayları biz kışkırtmadık." eleştirisi getirdi. Rogozin de görüşmede NATO'nun son dönemde çifte standart uyguladığını, ortaklık ilişkisi içinde bulunmadığını söyledi.

Moldova Cumhurbaşkanı Vladimir Voronin'le de bir görüşme gerçekleştiren Medvedev, Gürcistan gibi Transdinyester bölgesindeki sorunu güç kullanarak çözmeye kalkma uyarısı yaptı. Rusya lideri Gürcistan'ın herkes için iyi bir ders olduğunu, Rus azınlığın yaşadığı ayrılıkçı bölge Transdinyester sorununun çözümünün bugün için mümkün olduğuna işaret etti. Voronin de dondurulmuş sorunlu bölgelerin her an patlamaya hazır bölgeler olduğuna değinerek, "Bu tür sorunlar ülkemizde yaşanmaması için başka yerlerde olanları hesaba katmalıyız." dedi. Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarının kabul edildiği gün Medvedev-Voronin görüşmesinin gerçekleşmesi anlamlı bulunuyor.

CİHAN