kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD Irak'tan çekiliyor

Yeni Haber
Irak ve ABD yabancı askerlerin Irak'tan çekilmesi konusunda anlaştı..
Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Irak'ta 2011'den sonra yabancı birlik olmayacağını söyledi.

Başkent Bağdat'ın sıkı korunan bölgesi Yeşil Bölge'de aşiret liderleriyle bir araya gelen Maliki, ABD ile Irak arasında, 2011'den sonra Irak topraklarında yabancı birlik bulunmamasını öngören bir anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

Maliki, "Taraflar arasında, 2011'den sonra Irak'ta hiçbir yabancı asker bulunmaması için bir anlaşma mevcut. Irak'ın egemenliğini korumayan bir anlaşmayı kabul etmemiz mümkün değil" ifadesini kullandı.

Iraklı baş müzakereci Muhammed El Hacı Hammud, cuma günü AFP'ye bir açıklamada bulunarak, "Müzakerecilerin çalışması tamamlandı. Şimdi, iş Iraklı siyasi liderlerin ellerinde" demiş, ABD Başkanı George Bush'un da belgeyi onayladığını söylemişti. Beyaz Saray ise müzakerelerin sona ermek üzere olduğunu, bununla birlikte askıda kalan birçok ayrıntı bulunduğunu açıklamıştı.

Taraflar arasında, Amerikan askerlerinin 2008'den sonra Irak'ta varlıklarını nasıl sürdüreceklerine yönelik müzakereler şubat ayında başlamıştı. Irak'taki Amerikan askerlerinin statüsünü belirleyecek olan bu anlaşmanın (Status of Forces Agreement- Sofa) müzakere edilmesinin temmuzda sona ermesi bekleniyordu, ancak sorunların karmaşıklığı ve özellikle de Amerikan birliklerinin çekilme takvimine ilişkin görüş farklılıkları anlaşmayı geciktirdi.

AA