kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yabancı yatırımcı için Türkiye Champs Elysees gibi oldu

UFUK SANDIK
UFUK SANDIK
Türkiye'yi Paris'in ünlü caddesi Champs Elysees'ye (Şanzelize) benzeten Çağlayan, "Büyük markaların orada nasıl bir avantajı varsa, yabancı yatırımcı için de Türkiye'de olmanın ayrıcalığı var" dedi..
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de yatırım yapmanın bir ayrıcalık haline geldiğini söyledi. Türkiye'yi Paris'in marka ürünler satan mağazaları ve cafeleriyle ünlü caddesi Champs Elysees'ye (Şanzelize) benzeten Çağlayan, "Paris'in Champs Elysees'si nasılsa, Türkiye bana göre dünyanın, Avrupa ile Asya arasında Champs Elysees'si gibi. Gerçekten arsa değeri çok yüksek. Orada olan dükkanların mağazaların nasıl bir avantajı, bir ayrıcalığı, rantı ve belirli bir üstünlüğü varsa. Yabancı yatırımcılar için Türkiye'de de olmanın bir üstünlüğü, ayrıcalığı var" dedi. Bakan Çağlayan, Türkiye'nin otomotivde dünyanın üretim üssü olduğunu belirterek, bunun sebeplerini ise şöyle sıralıyor: "Avrupa üretim yapmaktan hızla uzaklaşmış vaziyette. Bu yüzden nerede üretim yapılacağı konusunda tercih yapmaları gerekiyor. Ya bu yatırımı 10-12 saatlik mesafede uzak doğuya götürecekler ya da uçağa bindiğin zaman 2-2.5 saatte geleceğin Türkiye'ye yapacaklar. Henüz serbest piyasa sistemi kuralları oturmamış, uluslararası hukuk sistemi oturmamış yerlere mi gitmek, yoksa serbest piyasa kurallarının fazlasıyla hakim olduğu ve bu yönde çok mesafe kaydedilmiş olan Türkiye'de yapmak daha mantıklı. Bugün Türkiye'de yabancı yatırımcıya yerli yatırımcıdan daha fazla imkan tanıyoruz." Türkiye'nin yabancı yatırımları çekme açısından rakiplerine göre avantajları olduğunu söyleyen Çağlayan, bunları ise şöyle sıralıyor:

* Genç bir nüfusa sahibiz. Avrupa nüfusu artık çok yaşlı. İnsanların gelir seviyesi de ortalama 20-25 bin Euro olduğu için 8 saatten sonra zorla çalıştıramazsın. Bu açıdan Türkiye'nin genel avantajlarını görmek lazım.

* Zaten Avrupalıların gelirken, Zafer Çağlayan, Sanayi Bakanı'dır, bıyıkları ve saçları iyidir diye gelmiyor. Ticaretin kuralı gereği, en verimli en doğru alan neresi ona bakıyor. Yabancı yatırımcı bir ülkeye yatırım yapacağı zaman sadece o gününü görerek gitmez. Özellikle otomotiv yatırımcısı arkadaş, gelecek 15 yıla yatırım yapıyor.

* Türkiye'nin coğrafi konum, lojistik ve tedarik zinciri avantajları var. Otomotiv sektörü öyle bir sektör ki deniz yolu taşımacılığı hem maliyet hem de şirket açısından çok önemli.

* Bize en son ve en büyük ivme katan şey ise AR-GE teşvik yasası.