kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD Demokrat Parti Kongresi başlıyor

Yeni Haber
ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimi öncesinde, bugün TSİ geceyarısı başlayacak ve dört gün sürecek ulusal kongrenin ardından Demokrat Parti, ABD başkan adayını resmen seçecek.

Ülke genelindeki ön seçimlerde yeterli sayıda parti delegesinin oyunu toplayan Illinois Senatörü Barack Obama'nın, partinin başkan adaylığını rahat bir şekilde alması bekleniyor. Obama, hafta sonunda, başkan yardımcısı adayı olarak Delaware Senatörü Joe Biden'i seçtiğini açıklamıştı.

Demokrat Parti, Denver'da yapılacak kongreye 8 milyon dolara yakın para harcadı.

Kongrenin ilk günkü ana konuşmacısı, Barack Obama'nın eşi Michelle olacak. Obama'nın 19 ay önce adaylığını açıklamasından bu yana, Michelle Obama da basının ilgi odağı oldu. Obama, başkanlık yarışını kazanırsa ABD'nin ilk siyah başkanı ve eşi Michelle de ilk siyah ''first lady'si'' olarak tarihe geçecek.

Michelle Obama'nın ardından, kongrenin ilk gün konuşmacıları arasındaki en önemli isim, ABD Temsilciler Meclisi'nin ilk kadın başkanı sıfatıyla Nancy Pelosi olacak. Pelosi'yi, Missouri Senatörü Claire McCaskill ve Obama'nın kızkardeşi Maya Soetero-Ng ve Michelle Obama'nın büyük ağabeyi Craig Robinson ile Barack Obama'nın arkadaşı Jerry Kellman takip edecek.

Diğer konuşmacılar arasında ise Demokrat Parti Illinois milletvekili Jesse Jackson Jr., Indiana eski milletvekili Lee Hamilton, kadınlara kürtaj konusunda seçme hakkı verilmesini destekleyen Pro-Choice America kuruluşunun başkanı Nancy Keenan, Illinois eyaleti Adalet Bakanı Lisa Madigan ve Denver Belediye Başkanı John Hickenlooper bulunuyor.

Denver'daki kongrenin ilk gününde, kısa süre önce beyin tümörü teşhisi konulan Senatör Edward Kennedy'ye, partiye hizmetleri için teşekkür edilmesi, saygı ve iyi niyetlerin sunulması da öngörülüyor. Pazartesi günün ana teması, ''Bir Millet'' olarak belirlendi.

Demokrat Partili yetkililer, Barack Obama'nın hikayesinin, klasik bir Amerikan hikayesi olduğunu belirtirken, kongrede Obama'nın yaşamı boyunca sürdürdüğü mücadele, fırsat ve sorumlulukların ele alınacağını belirtiyor. Açılış gecesinde, Barack'ın hayat hikayesi, siyasete değişim getirmedeki kararlılığının işlenmesi planlanıyor.

Dört günlük kongrenin son gününde, Obama-Biden ikilisinin, partinin başkan ve başkan yardımcısı adaylığına resmen seçilmesi bekleniyor. Ön seçimlerde Obama'nın en büyük rakibi olan Hillary Clinton ise kendisini destekleyenlere saygı çerçevesinde, adının parti kongresindeki oy pusulasında yer alması talebinde bulunmuştu.

New York Senatörü Hillary Clinton'ın destekçilerinin, Denver'da yürüyüş ve gösteriler düzenlemesi bekleniyor. Hillary Clinton'ın destekçilerinin bir kısmı, kasım ayındaki ABD başkanlık seçiminde Obama'ya oy vermektense, Cumhuriyetçi Partili rakip John McCain'e oy vermeyi tercih edecekleri ifade ediyor. Clinton destekçilerinin, delege sayısı Barack Obama'ya yakın olmasına rağmen Obama'nın, Clinton yerine Joe Biden'ı başkan yardımcısı adayı olarak seçmesinden hoşnut olmadığı söyleniyor.

AA