kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

9 Mart ve Ergenekon

AK Parti iktidarına güvenmeyenler, Ergenekon davasından da kuşku duyuyor
- Bir soru: Yıllarca önce emekli olmuş generaller nasıl darbe yapacak?
Akıllı bir cevap: Askerde uzantıları yok mu? 12 Mart öncesi, hem ordu içinde, hem de medyada örgütlenerek, yanlarına da emekli askerleri, 27 Mayıs kalıntılarını alarak askeri müdahale hazırlıklarına girişmemişler miydi? 9 Mart zihniyeti, Ergenekon'la hortladı. 12 Mart 1971'de, Genelkurmay Başkanı, Memduh Tağmaç, Cumhurbaşkanı da Cevdet Sunay'dı. 9 Mart'a geçit vermediler. Zaten, Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur ile Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Gürler'in son anda gözleri korkmuştu; ama, gene de, Demirel'in tasfiye edilmesi önlenemedi. Bugün de, komuta kademesi, Hilmi Özkök'ten başlayarak, Yaşar Büyükanıt ve şimdi de İlker Başbuğ, darbeye sıcak bakmıyor. Aynı 9 Martçılar gibi, Ergenekoncular da, bertaraf edildi.
- Bir soru: Ergenekon Kontrgerilla mı? Kontrgerilla'nın içinde ABD yok mu?
Yerinde bir cevap: Kontrgerilla sisteminde, Özel Harpçilerden oluşan askeri kanadın yanı sıra, silâhlandırılmış sivil kuvvetler, sabotaj, bombalama ve suikast gibi yöntemlerle gayri nizami harbi yürütüyor. Amaç "istikrarı" kurmak. Yani, arzu edilen düzeni getirmek. İstenmeyen hükûmeti düşürüp, "yandaş" görülen iktidarı işbaşına geçirmek. Bu faaliyetler, bir "psikolojik harekat" çerçevesinde, medya ve sivil toplum örgütleri kullanılarak yapılıyor. ABD, komünistlere ve hatta sola karşı bu yöntemi hem 12 Mart'ta, hem 12 Eylül'de kullandı. Aynı şablondan, Ergenekon da yararlanıyor. Örgütün hedefi, istenmeyen AK Parti'yi devirerek "istikrarı" sağlamak, Baasçı bir sistemle ülkeyi yönetmek, Türkiye'yi, ABD ve AB'den koparıp, Rusya çizgisine çekmekti. Laiklik mitinglerini hatırlayınız: "Ne AB, ne ABD, tam bağımsız Türkiye" demiyorlar mıydı?
AK Parti'ye güvenmeyebilirsiniz ama, buna rağmen, Ergenekon davasını "fasa fiso" gibi görmek yanlış. Türkiye, ancak geçmişiyle hesaplaşarak daha vasıflı bir demokrasiye geçebilir. Ergenekon dosyasına, "AK Parti muhalifleriyle hesaplaşıyor" yaftasını yapıştırmak doğru değil. Çünkü Ergenekon tipi faaliyetler ve darbe teşebbüsleri ülkemizde çok görüldü. İddianamenin yarısı gerçek olsa, gene de büyük bir tehlike bertaraf ediliyor diye sevinmeliyiz.