kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Boeing 737 tipi yolcu uçağının, 1979 model olduğu ve bakımının iki ay önce yapıldığı öğrenildi.

AB standardına uymayan Kırgız uçağı düştü: 70 ölü

DIŞ HABERLER
İran'a gitmek üzere Bişkek'ten havalanan, içinde Türk yolcuların da olduğu Kırgız uçağı kalkıştan 10 dakika sonra düştü. Uçağın şirketi AB'nin yasaklıları arasında..
İLİŞKİLİ HABERLER
AB standardına uymayan Kırgız uçağı düştü: 70 ölü
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e 30 kilometre uzaklıktaki Manas Havaalanı'ndan dün akşam saat 19.20'de Tahran'a gitmek üzere havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı kalkıştan 10 dakika sonra düştü. Kırgız Havayolu şirketi ITEK tarafından İran Aseman Havayolları'na kiralanan uçakta bulunan 7'si mürettebat 94 kişiden 70'inin öldüğü, 24 kişinin yaralandığı kaydedildi. Kırgızistan Başbakanı İgor Çudinov, uçakta bulunan yolculardan 51'inin yabancı uyruklu olduğunu açıkladı. Çudinov İran, Kanada, Çin ve Türk uyruklu yolcuların bulunduğunu ifade etti. Uçakta kaç Türk yolcunun bulunduğu ve hayatta olup olmadıkları ile ilgili henüz bilgi alınamadı Uçakta İran'da bir turnuvaya katılmak üzere Kırgız lise basketbol takımı oyuncuları olduğu da ifade edildi. 17 kişiden oluşan takım oyuncularından 7'sinin kurtarılarak hastaneye kaldırıldığı kaydedildi. Yetkililerin açıklamalarına göre uçaktan sağ kurtulan 24 kişi hastaneye kaldırıldı. 2'sinin durumunun ağır olduğu belirtildi. Görgü tanıkları, uçağın gövdesinin tamamen yandığını, sadece kuyruk kısmının kaldığını söyledi.

KABİN BASINCI DÜŞTÜ
Uçağın düşmeden önce kuleye kabin basıncının düştüğünü bildirdiği öğrenildi. Uçağın düştüğü yerin ABD askeri üssüne 5, havaalanına 10 kilometre mesafede olması akıllara "sabotaj" şüphesini getirdi. ABD'nin Orta Asya'da Özbekistan ve Kırgızistan'da askeri üssü var. Bişkek havaalanı bölgesinde bulunan Amerikan üssünün basın sözcüsü Binbaşı Damian Pickart, AP'ye yaptığı açıklamada, "Kabin yetkililerinin kalkıştan 10 dakika sonra bir teknik arıza olduğunu bildirdiğini öğrendim. Kuleden iniş izni isteyerek geri döndüklerinde ise uçak düştü" dedi. Kırgız yetkililerine göre, kalkıştan önce de uçakta bir teknik arıza kaydedildi, ancak yeterli müdahale yapılmadı. ITEK Havayolları, standartlara uymadığı için Avrupa Birliği tarafından uçuş yasağı konulan bir şirket. Uçağın 1979 yapımı olduğu, son kontrolünün de 2 ay önce gerçekleştirildiği öğrenildi.
Haberin fotoğrafları