kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Belçika'da deney hayvanları

Yeni Haber
Belçika'da geçen yıl 780 bin kadar hayvanın, ilaç kalite kontrolü ve tıp ürünlerinin geliştirilmesi amacıyla laboratuvar deneylerinde kullanıldığı bildirildi.

Federal Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, özel sektör ve üniversitelerdeki 382 laboratuvarda her gün 2 binden fazla hayvan üzerinde çeşitli deneyler yapıldığı belirtilirken söz konusu hayvanların çoğunlukla maymun, tavşan, fare, balık ve kuşlardan oluştuğu, kedi ve köpek sayısının düşük düzeyde tutulduğu kaydedildi.

Bakanlık, deneylerde kullanılan hayvan sayısının, insan hastalıklarına yönelik araştırmaların gelişmesine paralel olarak arttığını, bu araştırmaların yeni aşı ve ilaç üretimine katkı sağladığını, yeni hastalıkların teşhisinde de yararlı olduğunu açıkladı.

Hayvanlar üzerinde yapılan laboratuvar deneylerinin çok sıkı kontrol altında yapıldığını bildiren yetkililer, Belçika'da kozmetik ürünlerine yönelik araştırmalarda hayvanların kullanılmasının yasaklandığını hatırlattılar.

Yetkililer, hayvanlar üzerinde bilimsel deneylerin "insan sağlığı açısından" gerekli ve vazgeçilemez olduğunu belirttiler.

AB Komisyonu, 2005 yılında, AB ülkelerindeki laboratuvarlarda hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin sayısının azaltılacağını bildirmişti.

Ecza, kimya, kozmetik ve biyo teknoloji sektörlerinin temsilcileriyle bir araya gelerek uzlaşma sağlayan komisyon, her şeyden önce hayvanlar üzerindeki deneylerin gerçek sayısının belirlenmesi için ortak çaba harcanacağını duyurmuştu.

AB ülkelerinde her yıl 10 milyon hayvanın laboratuvarlardaki deneylerde kullanıldığı belirtiliyor.

Komisyon, AB yasalarının, bilimsel deneylerde kullanılan hayvanların diğerleriyle aynı ölçüde korunması, gereksiz acı çekmelerinin önlenmesi, sağlık durumlarının izlenmesi, deneylerin ancak gerçekten ihtiyaç görüldüğü durumlarda yapılması ve fazla uzatılmaması gibi kurallar getirdiğini hatırlatıyor.

Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi, bir süre önce, "kozmetik ürünleri" için hayvanlar üzerinde laboratuvar deneylerinin 2009 yılından itibaren yasaklanması konusunda uzlaşmaya varmışlardı.

Kozmetik üreticileri, el kremi, parfüm, ruj gibi pek çok ürünün yan etkilerini araştırmak amacıyla hayvanlar üzerinde deneyler yapıyorlar. Bu deneyler, söz konusu ürünlerin kanser veya alerji etkilerini göstermesi açısından önemli görülüyor.

AB, söz konusu laboratuvar deneylerinin yasaklanmasının, tüketici sağlığına zarar vermemesine özen gösterileceğini belirmiş ve kozmetik firmalarına, 2009'a kadar, başka deney yöntemleri geliştirmeleri için zaman tanındığını duyurmuştu.

AB, aynı karar kapsamında, hayvanlar üzerinde denenerek imal edilmiş kozmetik ürünlerinin ithalini de yasaklıyor.

AA