kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Müsteşarlık: İnsanlı filika testinin izahı yok

Olcay AYDİLEK / ANKARA
Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Tuzla'da Gisan Tersanesi'nde 3 kişinin ölümü 12 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan filika testinin, insanla yapılmasının bir izahının olmadığını söyledi. Tersane'de incelemeler tamamlandıktan sonra hazırlanan rapora göre ölümler çarpa çarpa geldi. SABAH'ın ele geçirdiği raporda 3 kişinin boğularak ölmesine neden olan şu iki unsuru belirledi:

* Filikanın test rampasına sabitlenmesine yardımcı olan 'U' biçimindeki, demirden yapılan 'mapa' adlı parçanın olması gerekenden 7-8 santim daha büyük olduğu ortaya çıktı.

* Filikanın denize düşeceği gemi kıçındaki vardevela (güverteyi çevreleyen korkuluk), projede öngörülen standartlarda değil. Vardevela, yüksek ve dışta duruyor.

Rapora göre, filika, test için kaydırıldığında art arda çarparak takla atıp denize düşüyor ve üst tarafı kırılıyor. Camları da patlayan filika su almaya başlıyor. Hacı yatmaz gibi her koşulda doğrulması gereken filika, su aldığı için yan yatık halde kalıyor. Emniyet kemerleriyle filikaya bağlı olan işçiler, boğularak ölüyor.