kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Usulsüz kart dağıtan bankalar teşhir edilecek

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Kredi kartI borç stokunun alarm verdiği yorumu üzerine BDDK'dan Kaygı verici bir durum bu aşamada söz konusu değil" mesajı geldi..
Kredi kartlarından bankaların 6 aylık geliri 4.7 milyar YTL
Haziran 2008 Bin YTL
Kredi kartı faiz geliri 2.653.910
Ücret ve komisyon geliri 2.139.838
Toplam Gelirler 4.793.748

NEW YORK Times'da çıkan bir analizde, Türkiye'deki kredi kartı uygulamasının ayrıntılı biçimde masaya yatırılması, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan da gündem maddesi oldu. Amerikalı yorumcunun, kredi kartlarında borç stokunun arttığı hatta krize dönüşebileceği yönündeki değerlendirmesi üzerine BDDK'dan, "Kaygı verici bir durum bu aşamada söz konusu değil" mesajı geldi. Ancak BDDK yönetimi, kredi kartı uygulamasına ilişkin yeni bir eylem planını uygulamayı kararlaştırdı. Buna göre,

* Bankalararası Kart Merkezi ile birlikte ülke genelinde kredi kartı kullanım alışkanlığı araştırılacak. İl il kredi kartı sayısı, kartlardan nakit çekme eğilimi, kartla alınan ürünler, karttaki borç stoku incelenecek. Şanlıurfa başta olmak üzere bazı illerde, kuyumculardan alışveriş yapmış gibi görünüp nakit çeken ve bu tutarı 12 aya kadar taksitlendiren vatandaşların geliştirdiği ince zeka ürünü yöntemlerin yaygınlığına bakılacak. Bu vatandaşların, karttan nakit çekip faizini ödemek yerine, kuyumculardan ziynet eşyası almış gibi işlem yaptırıp, örneğin 100 YTL için iskontolu 90 YTL aldıkları, bu yolla hem yüksek faiz ödemekten kurtuldukları hem de borçlarını uzun vadeye yaydıkları anlaşıldı.

* Önümüzdeki dönemde usulsüz kredi kartı veren, kredi kartları ve banka kartları ile ödemeleri düzenleyen kanuna aykırı hareket ettiği için idari para cezası verilen bankalar BDDK internet sitesinden kamuoyuna teşhir edilecek.

* Kredi kartında yasal takibe intikal aşamasına gelen ancak bireysel krediye dönüştürülen tutarlar ayrı bir incelemeye tabi tutulacak. Bankaların, takip oranını yükseltmemek için sorunlu kredi kartı alacaklarını zamana yaydıkları, daha sonra tüketici kredisine çevirdiklerine ilişkin piyasa bilgileri detaylı olarak değerlendirilecek.

* Batık olduğu için varlık yönetim şirketlerine devredilen kredi kartı alacakları da göz önünde tutulacak. Kart alacaklarında takip oranındaki nisbi düşüşün, varlık yönetim şirketlerine satıştan kaynaklandığını gören BDDK, toplumsal sorunun sürdüğü kanaatinde.

BANKALAR İYİ KAZANIYOR
BDDK verileri, kredi kartlarının bankalar için düzenli gelir akışı sağlayan, sağlam bir kalem olduğunu gösteriyor. Öyle ki 2008 yılının ilk yarısında bankalar, kredi kartı faiz gelirinden 2,653 milyar YTL, kredi kartı ücret ve komisyon gelirlerinden 2,139 milyar YTL elde etti. Böylece, yılın ilk yarısında bankalar, kredi kartlarından 4 milyar 793 milyon YTL kazanmış oldu. BDDK kayıtlarına göre, sistemde halen 24 milyon 311 bin 564 müşteriye ait 40 milyon 459 bin 990 adet kredi kartı bulunuyor. Kredi kartı ile alışverişten kaynaklanan ödeme dönemini bekleyen tutar ise 32 milyar YTL'yi aşıyor.