kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Zafer Çağlayan

'Küresel dalgayı otoda vergi indirimiyle aşarız'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan: Avrupa ve ABD'de daralma otomotivi olumsuz etkiledi. Küresel dalgaya dönemsel vergi indirimi ile karşılık verebilsek, tehdidi fırsata dönüştürebiliriz..
Küresel mali kriz nedeni ile piyasalardaki daralmaya karşı dünya devlerinin aldığı önlemlere Toyota'nın da katılması Ankara'da yakından izlenmeye başladı. Dünya otomotiv devi Toyota'nın, farklı ülkelerde üretimi yavaşlatma ve geçici işçileri çıkarma kararının ardından Ankara'dan ilk değerlendirme, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'dan geldi. Çağlayan, "Avrupa ve ABD piyasasındaki daralma otomotiv şirketlerini olumsuz etkiledi. Küresel dalgaya Türkiye olarak dönemsel vergi indirimi ile karşılık verebilsek, tehditi fırsata dönüştürebiliriz" dedi.

SEKTÖRLERİN HARİTASINI ÇIKARDI
Çağlayan ve ekibi Türkiye genelindeki tüm sanayi tesislerinin ayrıntılı haritasını çıkardı. Sürdürülmekte olan yeni teşvik önlemleri ve sanayi bilgi sistemi kapsamında ortaya çıkan veriler, hangi sektörde kaç şirketin faaliyet gösterdiğini, şirketlerin kapasite raporlarını, istihdam durumlarını, öz kaynaklarını, borçlarını, verimlilik endekslerini, bölgesel yoğunlaşma durumlarını da içeriyor. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun yanısıra TOBB, TÜSİAD ve TİM'e de sunuşu yapılan "sanayi envanteri" Türkiye'nin hangi merkezlerde, ne tür yatırımları teşvik etmesi gerektiğini, kabuk değiştirmesi gereken sanayi kollarını tüm çıplaklığı ile gösteriyor. Son yıllarda Türkiye'nin ihracatında liderliğe oynayan otomotiv sektörü ve yan sanayiin de masaya yatırıldığı çalışmada, yerli katkı payını artıracak, katma değerin ülke içinde kalmasını sağlayacak önlemler üzerinde de duruldu.

ÖNEMLİ FIRSAT OLABİLİR
Sanayi Bakanı Çağlayan, kamu finansman dengelerini gözeten vergi indirimlerinin ekonomik durgunluk dönemlerinde önemli fırsatları beraberinde getirdiğini söyledi. Çağlayan, "Otomobil firmaları tüm dünyada üretimlerini gözden geçiriyor hatta karlılıktan fedakarlık yapıyor. Toyota'nın Avrupa pazarında yaşanan daralma nedeniyle Türkiye ve İngiltere fabrikalarında üretimi azaltma ve geçici işçi çıkarma yönünde açıkladığı karar bunun en tipik örneği" şeklinde konuştu.
Haberin fotoğrafları