kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Antalya'daki yangın beşinci gününe girdi

Yeni Haber
Antalya'da beşinci gününe giren orman yangını, Karabucak mevkisi ile Sağırin köyünün üst kısımlarındaki dağlık ve ormanlık alanda sürüyor.

Serik ve Manavgat'ın köylerinde beş gündür etkili olan orman yangını, Karabucak mevkisi ile Sağırin köyünün üst kısımlarındaki dağlık ve ormanlık alanda sürüyor. Yangın, şu anda yerleşim yerlerini tehdit etmiyor. Sağırin köyüne bağlı Kepez Mahallesi'ndeki yangını söndürme çalışmalarına, köylüler de destek veriyor. Köylüler tırmık, kazma gibi aletlerle yangının köye ulaşmasını engellemek için önleme çalışmalarına katılıyor.

Bölgedeki çalışmaları koordine eden Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Yılmaz, hava şartlarının yangını kontrol altına alma çalışmaları için uygun olduğunu, şartların değişmesi durumunda risk ortaya çıkabileceğini söyledi.

Yılmaz, ''Hava şartları böyle elverişli devam ederse bugün yangını kontrol altına alabiliriz'' dedi.



KAYIP İKİNCİ KİŞİNİN CESEDİNE ULAŞILDI

Bu arada, çok sayıda evin yandığı Serik ilçesine bağlı Karataş köyünde haber alınamayan ve kayıp olduğu bildirilen ikinci kişinin de cesedine ulaşıldığı kaydedildi.

Yangının çıktığı ilk günde kendilerinden haber alınamayan Ali Deniz (71) ve Osman Kahya'nın arama çalışmalarına başlanmış, Ali Deniz'e ait olduğu tahmin edilen kemikler bir kaç gün önce bulunmuştu. Kayıp Osman Kahya'nın yeğeni Ahmet Kahya, amcasına ait olduğunu tahmin ettikleri bir cesedin, evinin yanındaki beton evde bulunduğunu belirterek, ''Galiba amcam beton yanmaz diyerek bu eve sığındı'' dedi.

Osman Kahya ve Ali Deniz'in cesetlerinin, kimlik tespiti için DNA testi yapılmak üzere İstanbul'a gönderildiği öğrenildi.



''YANGINLARLA MÜCADELE İÇİN 83 ARAZÖZ VE 943 İŞÇİ İSTİHDAM EDİLMEKTEDİR''

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadele için Antalya Bölge Müdürlüğünde 83 arazöz, iki helikopter ve 943 yangın söndürme işçisinin istihdam edildiğini bildirdi.

Eroğlu, CHP Antalya Milletvekili Tayfun Süner'in soru önergesine 17 Haziranda verdiği yanıtta, yangın sezonunda kullanılmak üzere Antalya İşletme Müdürlüğünce 20 Mayıs tarihinde ihale yapıldığını, Türk Hava Kurumuna (THK) ait uçakların 1 Haziran itibariyle göreve başladığını belirtti.

Orman yangınlarına müdahale etmek için sadece uçakların kullanılmadığını ifade eden Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadele hizmetleri için Antalya Bölge Müdürlüğünde 83 arazöz ve bu arazözlerle birlikte görev yapan müdahale ekipleri, bir kiralık helikopter ve ekibi olmak üzere 943 yangın söndürme işçisinin istihdam edildiğini ve yangınla mücadele hizmetlerinde çalıştırıldığını kaydetti.

Eroğlu, ''2008 yılı yangın mevsiminde şu ana kadar ihalesi yapılan THK uçakları da dahil (1 keşif 4 su atar uçak), bir idareye ait ve bir de kiralık olmak üzere toplam iki helikopter bulunmaktadır'' dedi.

"ORMAN YANGINLARINA MÜDAHA İÇİN YENİ UÇAK VE HELİKOPTER ALIMLARI YAPILACAK"

Hükümet sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, orman yangınlarına müdahale için kullanılan ekipmanların yeterli olmadığının anlaşıldığını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, orman yangınlarına müdahale için yeni uçak ve helikopter alımı için talimat verdiğini söyledi.

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra basına bilgi veren Cemil Çiçek, son günlerde Antalya ve çevresinde meydana gelen orman yangınlarıyla ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun kurul üyelerine bilgi verdiğini söyledi.

Antalya, Serik, Manavgat başta olmak üzere birçok yerde orman yangını çıktığını, bunların önemli bir kısmının ihmalden ve dikkatsizlikten kaynaklandığını dile getiren Bakan Çiçek, bir kısmının da küresel ısınmanın getirdiği sıkıntılardan çıktığını ifade etti. Kurul toplantısında orman yangınlarına karşı alınacak ilave tedbirler konusunda bir değerlendirmenin yapıldığını dile getiren Çiçek, Başbakan Erdoğan'ın, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile birlikte Antalya'ya gideceğini bildirdi.

Alınacak ek tedbirlerin ne olduğu ve zarar gören vatandaşlara ne kadar yardım yapılacağına ilişkin bir soruya cevap veren Cemil Çiçek, yapılacak yardımlar konusunda başlangıçta bir ön ödemenin yapıldığı, bunun da valilik tarafından açıklandığını söyledi. 200 milyar paranın valilik emrine gönderildiğini hatırlatan çiçek, tespitlerin tamamlanmasından sonra ihtiyaç olması durumunda ilave bir ödemenin de yapılabileceğini kaydetti.

Cemil Çiçek, orman yangınlarına müdahalenin uçaklar ve helikopterlerle yapılmasının büyük önem arzettiğini vurguladı. Çiçek, şöyle konuştu: "Diğer bakanlıklardan, vatandaşlardan, sivil toplum kuruluşlarından da destekler alınmaktadır. Her sene bu riski taşıyoruz. Bu ekipmanların yeterli olmadığı anlaşılmaktadır. Sayın Başbakan, Sayın Bakan'a direktif verdi. Hem bu malzemenin, helikopterdir, uçaktır...

Bu yangınlara daha etkin şekilde müdahale edilmesine imkan verecek, ne türlü tedbir gerekiyorsa, bu çalışmayı Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte yapacaklardır. Uçak alımlarından tutun da helikopterlere varıncaya kadar. Bunlardan bir kısmı gece uçuşları yapamayacak durumdadır. Dolayısıyla güneşin doğması bekleniyor çoğu zaman müdahale için. Teknolojinin önümüze getirdiği her türlü imkanı değerlendirme noktasında bu çalışmayı süratle yapacaklar. Ümit ediyoruz ki bu tür yangınlar ne sebeple meydana gelirse gelsin, etkin bir müdahale yapılmış olsun."

Orman yangınlarında zararla ilgili bir rakamın tespit edilip edilmediğinin sorulması üzerine Çiçek, henüz bu tespitlerin bitmediğini, daha çok insanların mal kayıplarıyla ilgili tespitlerin yapıldığını söyledi. Bunun dışında bir milli servetin kaybının da söz konusu olduğunu vurgulayan Çiçek, "Yanan ormanların ne kadar sürede tekrar o seviyeye geleceği hepimizin tahmin edeceği bir husustur. Dolayısıyla hepimizin yüreğini yakacak kadar bir zarar her halükarda meydana geliyor" dedi.

Cemil Çiçek, Antalya'daki orman yangının birkaç lokantacının açtığı ateşten çıkmış olduğuna dair iddiaların hatırlatılması üzerine, yaşanan bir çok olumsuzluğunu insan hatasından, ihmalinden kaynaklandığını, insan davranışlarında bu konuda bir eksikliğin olduğunun görüldüğünü kaydetti.

Çiçek, "Sonuçta hepimizi üzen, 30,40,50, belki 60 yılda oluşabilecek kayıplar oluyor. Önemli bir kısmı ihmallerden kaynaklanıyor. Sonuçta hepimiz üzülüyoruz. Bu kadar önemli varlık heba olup gidiyor. Herkesin dikkat etmesi lazım. Sorumlu davranmamız lazım. Ümit ediyorum bu yangınlar hepimiz için uyarıcı olur. Davranışlarımıza daha fazla dikkat emiş oluruz" şeklinde konuştu.

Bakan Çiçek, bir soru üzerine, yangınlar vesilesiyle zarar gören vatandaşlar olduğunu hatırlatarak, bunların zararlarının karşılanması için Valilik emrine yeterli ödenek gönderildiğini hatırlattı. Bunun bir ön ödeme olduğunu vurgulayan Çiçek, gerekli tespitler yapıldıktan sonra ihtiyaç olması durumunda ek bir ödemenin de yapılabileceğini bildirdi.

ÇARDAK VE SAĞIRİN KÖYLERİNDE DEVAM EDEN YANGINA KARADAN VE HAVADAN YOĞUN ŞEKİLDE MÜDAHALE EDİLİYOR

Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçelerinin köylerini etkisi altına alan orman yangını 5'inci gününe girdi. Manavgat ve Serik ilçelerinin köylerinde 5 gündür etkili olan orman yangınında, karadan müdahale gece sabaha kadar sürdü.

Orman Teşkilatı'na bağlı kara ekiplerinin sabahın ilk saatlerine kadar yoğun şekilde sürdürdükleri söndürme çalışmalarına, havanın aydınlanmasıyla birlikte helikopter ve uçaklar da havadan destek vermeye başladı.

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Basın Sözcüsü Aydoğan Türedi, söndürme çalışmalarına Çardak ve Sağırin köyleri ile Sağırin'in Kepez Mahallesi'nde ağırlık verildiğini bildirdi. Diğer alanlardaki yangının kontrol altında olduğunu belirten Türedi, ''Şu anda poyraz esintisi var. Bu şartların saat 13.00 gibi değişeceğini ve rüzgarın melteme döneceğini düşünüyorum'' dedi.

Türedi, yangına, kara ekiplerinin yanı sıra 6 helikopter, 4 Türk kuşu, 2 amfibik uçak ile müdahale edildiğini kaydetti.

ÇARDAK-TAŞAĞIL BÖLGELERİNDE YENİ YANGINLAR ÇIKTI

Antalya'nın Çardak-Taşağıl bölgelerinde yeni orman yangınlarının çıktığı bildirildi.

OLİMPOS'TAKİ YANGIN

Kumluca'nın Olimpos beldesindeki yangın da üçüncü gününe girdi. Aydoğan Türedi, dün öğle saatlerinde üç yönden kontrol altına alınan yangının tek yönde henüz kontrol edilemediğini açıkladı.

Türedi, yangının bulunduğu bölgenin Olimpos'un yüksek kesimlerindeki kayalık arazide bulunmasının karadan müdahaleyi güçleştirdiğine dikkati çekti.

Aydoğan Türedi, söndürme ekiplerinin karadan yürüttüğü çalışmalara havadan da 2 helikopterle destek verildiğini kaydetti.

HAVA SICAKLIĞI DÜŞÜYOR, NEM YÜKSELİYOR

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, hava bugün az bulutlu ve açık geçecek.

Kuzey yönlerden esen rüzgar, öğle saatlerinden itibaren güney yönlere dönecek. Sıcaklık iç kesimlerde değişmezken, sahilde 1-3 derece azalacak. Hava sıcaklığı bugün en yüksek 36, nem oranının ise yüzde 30-60 civarında olmasının beklendiği bildiriliyor.

Meteoroloji yetkilileri, bugün hava sıcaklıkları azalırken nemin yükseleceğini, nem oranının yükselmesinin de yangının kontrol altına alınmasını kısmen kolaylaştıracağını ifade ettiler.

Yetkililer, sıcaklıkların yarın yeniden yükseleceğini, yarın günün en yüksek sıcaklığının 39 derece olmasının beklendiğini kaydettiler.

KUMLUCA VE MANAVGAT BÖLGELERİNDEKİ YANGINLAR KONTROL ALTINA ALINDI

Antalya'nın Serik bölgesindeki orman yangınının ilerlemesi önceki gün akşam saatlerinden itibaren durduruldu. Kumluca ve Manavgat bölgesindeki yangınlar kontrol altına alındı. Çanakkale'nin Ayvacık bölgesindeki yangının da ilerlemesi durdurularak büyük ölçüde kontrol altına alındı.

Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekat Merkezi, Antalya'nın Serik, Kumluca ve Manavgat bölgeleri ile Çanakkale Ayvacık'ta çıkan orman yangınlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamaya göre, Serik'te 31 Temmuz Perşembe günü çıkan yangının ilerlemesi dün akşam saatlerinden itibaren rüzgarın hafiflemesi ve nemin yükselmesiyle durduruldu, 4 tarafı çevrilerek büyük ölçüde kontrol altına alındı. Yangının etkili olduğu son nokta olan Kepez'de de saat 23.30'da tehlike atlatıldı. Bölgede söndürme çalışmaları devam ediyor.

Müdahale çalışmalarına 9 helikopter, 2 amfibik uçak, 5 THK uçağı, 225 arazöz, 45 dozer, 150 teknik eleman ve bin 300 yangın işçisi katılıyor.

MANAVGAT'TAKİ ORMAN YANGINI: YANGININ TARIM ALANLARINA VERDİĞİ ZARAR 2 MİLYON YTL

Antalya'nın Manavgat ilçesinde beş gündür devam eden orman yangınında, Tarım İl Müdürlüğü'nün ilk belirlemelerine göre, tarım alanlarındaki zararın 2 milyon YTL olduğu tespit edildi.

Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Manavgat'taki orman yangınının etkili olduğu tarım alanlarında zarar tespit çalışmaları sürdürülüyor. Tarım İl Müdürlüğü ekiplerince yapılan ilk incelemede, 658 çiftçinin tarım alanlarında zararının 2 milyon YTL olduğu belirlendi.

Yetkililer, Manavgat'ın Hocalar, Çardak ve Kızıldağ köylerinde orman yangının devam etmesi nedeniyle hasar tespit çalışmalarının yapılamadığını kaydettiler.

Manavgat Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri de yangın olan bölgede tespit çalışmalarına başladıklarını, bu çalışmalar sonucunda yangında zarar gören vatandaşlara yardımda bulunacaklarını bildirdiler.

Serik Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri ise yanan orman köylerinde tespit çalışmalarının tamamlandığını, ayni ve nakdi yardımların ödenmesi için emir beklediklerini kaydettiler.

AYVACIK'TAKİ ORMAN YANGINI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE KONTROL ALTINA ALINDI

Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Ayvacık ilçesinde dün başlayan orman yangınıyla ilgili olarak, ''Yangın önemli ölçüde kontrol altına alındı, ancak bölgede risk halen sürüyor'' dedi.

Kırlı, Baharlar köyü yakınlarında başlayan yangını söndürme çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti. Yangının, Kırcalar ve Yenioba köyleri arasındaki bölgede devam ettiğini kaydeden Kırlı, ''Yangın önemli ölçüde kontrol altına alındı, ancak bölgede risk halen sürüyor'' diye konuştu.

Vali Orhan Kırlı, söz konusu bölgede türbülans oluştuğu için yangın söndürme uçaklarının kullanılamadığını, 2 helikopterin söndürme çalışmalarında kullanıldığını belirtti.

Yangını söndürme çalışmalarında 38 arazöz, 11 dozer kullanıldığını, yaklaşık 200 yangın söndürme işçisinin görev aldığını ifade eden Kırlı, ekiplerin yangını kontrol altına almak için yoğun çaba gösterdiğini kaydetti.

(AA)