kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Türkiye'nin en büyük doğum hastanelerinden biri olan Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde yılda 26 bin doğum gerçekleşiyor.

Doğum merkezinde 27 bebek birden öldü

ANKARA
Sağlık Emekçileri Sendikası Ankara Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde 3 günde 27 bebeğin öldüğünü iddia etti. Ölümlerin hastane mikrobundan kaynaklandığı ileri sürüldü..
Başkent'te yılda 26 bin doğum gerçekleştirilen Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde son günlerde artan bebek ölümleri tartışma yarattı. Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), 3 günde 27 bebeğin öldüğünü ve bunun hastane mikrobundan kaynaklandığını savunurken, başhekim ölümlerin hastane enfeksiyonundan değil prematüre doğumlardan ve bağırsak sorunları, doğumsal sakatlık, doğumsal kalp sorunu, hipertansiyon ve oksijen yetersizliği gibi nedenlerden kaynaklandığını açıkladı.

BİR GÜNDE 14 ÖLÜM
Hastanenin doğum salonunda tadilata başlanınca doğumlar başka bir üniteye alındı. Ancak bir hafta içinde özellikle prematüre bebeklerde ölümler arttı. Sağlık Emekçileri Sendikası yöneticileri, "Doğumlar sterilize olmayan ortamda yapılıyor. Bir kuvözde iki üç çocuğun kalması, doğumda birden fazla annenin aynı yatakta yatması enfeksiyonun yoğun bakım ünitesine yayılmasına neden oldu. Geçen perşembe 14, cuma günü 5 ve cumartesi günü akşama kadar 8 olmak üzere toplam 27 bebek öldü" iddiasında bulundu.

KLİNİK ŞEFİ 'NORMAL' DEDİ
Yenidoğan Klinik Şefi Uğur Dilmen günde 2-3 bebek ölümü olduğunu, bunların hastane mikrobundan kaynaklanmadığını söyledi. Sendikanın ısrarı üzerine Başhekim Leyla Mollamahmutoğlu dün sabah, 15 günde "20 civarında" bebeğin öldüğünü, bunların çoğunun prematüre doğumdan kaynaklandığını söyledi. Başhekimin, "Ölümlerin yüzde 30'u enfeksiyon kaynaklı ama net değil" ifadesi kafa karıştırdı. Mollamahmutoğlu öğleden sonra yaptığı basın toplantısında ise 27 bebek ölümünü doğruladı. Dün akşam bir bebeğin daha öldüğünü anlatan Mollamahmutoğlu, enfeksiyon iddiasını ısrarla reddetti. Başhekim, ölümlerin nedeninin 48 saat içinde kültür sonuçlarıyla ortaya çıkacağını söylerken, Prof. Dr. Uğur Dilmen, kültür örnekleri sonuçlarının "hastane mikrobu olmadığını" gösterdiğini açıkladı ve "Bebek ölümlerinde anormal bir durum yok" dedi.

BAĞIMSIZ HEYET BAKSIN'
Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu bağımsız bir heyet tarafından inceleme yapılmasını istedi. Bebek ölümleri üzerine prematüre yani 37 haftalık doğumların doğumhanedeki tadilat bitene kadar başka hastanelerde yapılması kararlaştırıldı. Sağlık Bakanlığı iddialar üzerine inceleme başlatacak.
Haberin fotoğrafları