kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Selim Sitar önce by-pass oldu sonra Ağrı Dağı'na tırmandı.

Merdiven bile çıkamazken by-pass olup Ağrı'ya çıktım

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
40 yaşında kalp krizi geçirdi. Ölümden döndükten sonra hayatını 180 derece değiştirdi. Spor nedir bilmeyen hırslı, sinirli işadamı tam 15 kilo verdi, sortmen oldu ama bütün bunlar ona yetmedi; Ağrı Dağı'na tırmandı. Hem kendine hem de etrafına by-pass'lı ve sağlıklı olduğunu kanıtladı..
Selim Sitar 49 yaşında. Kırklı yaşlarının başında by-pass ameliyatı oldu ve bütün hayatını baştan aşağı değiştirdi. Günde dört paket sigara içen, stresli, nefes alamayan işadamı, günde iki saat spor yapan, Akdeniz diyeti ile beslenen ve Ağrı Dağı'na tırmanıp zirve yapan bir sporcuya dönüştü. İşte onun kendi kelimeleriyle, değişen by-pass'lı hayatı:

* 6.5 yıl önce by-pass oldum. Çok sigara içiyordum, çok derken öyle bir iki paket değil en az dört paketi bitiriyordum. Çok stresli ve yoğun çalışırdım. Gençtim ama artık son noktaya kadar bu şekilde gelmişim...

* Hep "Bana bir şey olmaz" derdim, nasıl lafsa bu... Kalp krizi geçirdim. Bir anda ne olduğumu anlayamadım.

HAYATIM ÇOK DEĞİŞTİ

* By-pass oldum. Zorlu bir dönemdi. Ondan sonra bütün hayatım baştan aşağı değişti. Hayatımı 180 derece döndürdüm ben.

* 15 kilo verdim. Daha az ve dikkatli yemek yemeye başladım. Ameliyattan önce gece uykudan kalkıp yemek yerdim. Akşam yemeklerinde bile taze ekmek olsun ister, sabahtan kalan ekmeği yemezdim. Devamlı bir şeyler atıştırırdım. Şimdi yağsız yemekler yiyorum. Akşamları fazla yemek yemiyorum. Her sabah 2 kuru kayısı yiyorum, Omega 3 hapı alıyorum. Portakal suyu ve günde 1 bardak kekik suyu içiyorum. Yemeklerde sadece sıvı yağ ve zeytinyağı kullanıyoruz. By-pass'tan önce meyve yemezdim. Şimdi her gün bir elma yiyorum.

SPOR BANA İLAÇ OLDU
* Ameliyattan iki ay sonra spora başladım. Ve artık spor yaşamımın bir parçası oldu. Günde iki saatim spor yaparak geçiyor. Evde koşu bandım var.

* İşlerimin eskisine oranla 5 kat artmasına rağmen, çok daha sağlıklıyım. By-pass'tan sonra tıkalı bir damarım kendiliğinden yüzde 20 açıldı. Bunlar hep spor sayesinde oldu.

* Prof. Dr. Bingür Sönmez, bizi Ağrı Dağı'na çıkardı. Buradaki amaç şuydu; by-pass hastaları, ameliyattan sonra çok karamsar oluyor, bunalıma giriyor ve ölüyorlar. Maksat, bu insanlara hâlâ yaşadıklarını göstermekti. Aslında çok sağlıklılar ama kendilerini eve kapatıyorlar. Neler yapabileceklerinin farkında değiller. İşte Bingür Hoca ile diğer hastalara bunu göstermeye çalıştık.

* "Ben bunu başarabilirim" diyorum ve başlıyorum tırmanmaya. Tabii doktorumuz Bingür Sönmez de devamlı yanımızda oluyor. 25-27 Temmuz arasında ise 15 by-passlı hasta Sarıkamış'a gittik.

* 6 ayda bir kontrole geliyorum. Eskisinden çok daha pozitif bakıyorum hayata.
Haberin fotoğrafları