kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
FABRİKATÖRDÜ

Trilyonerlikten 'Tekel' bayiliğine

Nihat DELİBAŞI SABAH
Kula Mensucat'ın sahiplerinden Erol Eyilik işleri bozulunca Tekel büfesi açtı. Eyilik tesislerini kurtarmak için de mücadele ediyor..
Bir zamanlar Türkiye'nin sayılı pamuk tüccarı ve tekstilcileri arasında gösterilen Kula Mensucat'ın sahiplerinden Erol Eyilik, bozulan işleri ve bankaların haciz takipleri sonucu geçinmenin yolunu Tekel büfesi açmakta buldu. Bir dönem yanında yüzlerce işçinin çalıştığı Erol Eyilik, evinin de bulunduğu Cumhuriyet Meydanı'nda açtığı dükkâna Kordon Büfe ismini verdi. Eyilik, akşam üzeri uğradığı büfede kasaya da geçerek müşterilerle ilgileniyor. Babası Mustafa Eyilik, Antalya'nın önde gelen işadamlarından birisi olan Erol Eyilik, 1960'lı yılların başlarında 18 yaşındayken üniversite öğrenimi için ailesinin yaşadığı Antalya'dan ayrılarak İzmir'e yerleşti. Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu'na devam eden Eyilik, babasının pamuk ticareti işlerinin de İzmir'deki takipçisi oldu. Eyilik, 1989'da ailesiyle birlikte iflasın eşiğindeki Kula Mensucat'ı satın alarak sanayiciliğe adım attı. Kula Mensucat, Eyilik ailesi yönetiminde yaptığı kumaş üretimiyle hem iç hem de dış pazarda önemli satış miktarlarına ulaştı. Ancak, 1998'deki Uzakdoğu krizine yüksek döviz borcu ile yakalanan Kula Mensucat'ta sorunlar giderek büyümeye başladı. Yine bu dönemlerde Erol Eyilik'in kardeşi Bülent Eyilik'in Kemer'de kurduğu Royal Resort Oteli için kullandığı banka kredilerinin geri ödenmesinde yaşanan sorunlar aileyi daha da zor durumda bıraktı. Eyilik ailesi, 2005'te tesisteki üretimi durdurmak zorunda kaldı.

'HERŞEY BİTMİŞ DEĞİL'
Eyilik, şu sıralar kurtuluş için son çare olarak gördüğü, üzerinde bir gayrimenkul projesi planladıkları Kula Mensucat'ın Bayraklı'daki arazi ve tesisleri için Uluslararası Finans Kurumu'nun (IFC) icradan satış kararını durdurmak için mücadele ediyor. Büfe işletmesi ile ilgili soruları yanıtsız bırakan Eyilik, "Kula Mensucat hakkında bugüne kadar defalarca satış kararı alınmasına rağmen hiçbiri gerçekleşmedi. IFC ile görüşmelerimiz sürüyor. Kardeşim yakında gerekli açıklamaları yapacak" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları