kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Faslı İslamcılar AK Parti'yi örnek alıyor

Yeni Haber
El-Kaide, Irak, Suudi Arabistan ve Afganistan'da zor günler geçirirken, Libya, Tunus, Moritanya, Fas ve Cezayir gibi Kuzey Afrika ülkelerinde yoğun bir örgütlenme yolunu seçtiği kaydediliyor. The Times gazetesi, Fas'taki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (PJD) "AKP'yi model aldığını" savunurken, partinin yüzlerce kadrosu "Türkiye'de eğitimden geçti" iddiasında bulundu.

Kuzey Afrika ülkelerindeki İslami yapılanmaları anlatan İngiliz The Times gazetesi, Faslı İslamcıların kendilerine AKP'yi örnek aldıkları değerlendirmesini yaptı.

İngiliz gazetesinde, "Cezayir'in siyasi ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya olduğu ve teröre karşı savaşın yeni bir devresiyle yüzleşebileceği" bildirildi. Haberde Cezayirli mücahitlerin bugüne kadar intihar saldırıları yapmadıklarını ancak son aylarda bu çeşit dört operasyon gerçekleştirdiklerine dikkat çekildi.

Bu arada gazetenin İslam dünyasında "en ılımlı ve barışçıl" ülkelerden biri olarak nitelendirdiği Fas'ın son gelişmelerle daha savunmasız bir duruma düşebileceği uyarısı yapıldı. The Times, Fas için "Gittikçe daha az sayıda işletme alkol servisi yapıyor ve yabancı turistler için büyük kentlerin bazı kısımları girelemeyecek duruma geldi. Geçen sene boyunca bin kişi, 60 kişinin canına mal olan terörist saldırılarla bağlantılı olarak tutuklandı" diye yazdı.

Gazete, 3-4 yıllık bir aradan sonra ülkeyi ziyaret edenlerin kent manzarasındaki değişikliği çarpıcı bulacaklarını kaydederken, El-Kaide stilinde sakallı olan erkeklerin sayısının artığı, kot pantolon ve mini etekli kadınların ise ortalarda görünmediğine dikkat çekti.

Fas'taki İslamcı güçlerin kendilerine örnek olarak AKP'yi aldıkları belirtilen haberde, İslamcı parti PJD'nin yüzlerce üyesinin Türkiye'de eğitimden geçtiği öne sürüldü. Gazete, "Fas İslamcılığının kendi dış görünüşü var: AKP olarak bilinen Türk modelinden kopyalanmış olan Adalet ve Kalkınma Partisı (PJD). AKP'yi model alarak PJD seçimlere girdi ve kendisini Avrupalı Hristiyan Demokrat Partilerin İslami versyonu olarak takdim etti" diye yazdı.

ANKA