kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bahçeli: Herkes karara saygı göstermek durumundadır

(ANKA)
Yeni Haber
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin kararını "herkes bu karara saygı göstermek durumundadır" şeklinde değerlendirdi. Bahçeli, Başbakan Erdoğan ve AKP yöneticilerinin de yaşanan süreçten gerekli dersleri çıkarması gerektiğini söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin kararını "herkes bu karara saygı göstermek durumundadır" şeklinde değerlendirdi. Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP yöneticilerinin de yaşanan süreçten gerekli dersleri çıkarması gerektiğini söyledi.

Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada, AKP'nin kapatılması için açılan davanın Yüksek Mahkeme'nin verdiği kararla sonuçlandığını belirterek, şunları söyledi:

"Milliyetçi Hareket Partisi Anayasal yargı sürecinin AKP'nin kapatılmamasıyla sonuçlanmasından demokrasi adına memnuniyet duymaktadır. Yüce mahkeme kararını vermiş ve dava sonuçlanmıştır. Bu nedenle bu konuda siyasi ve hukuki bir tartışma başlatılmasının hiç kimseye bir yararı olmayacaktır. Herkes bu karara saygı göstermek durumundadır."

ERDOĞAN VE AKP YÖNETİCİLERİ GEREKEN DERSLERİ ÇIKARMALI

Bahçeli, Erdoğan ve AKP yöneticilerinin de yaşanan bu süreçten gerekli dersleri çıkarması ve anayasal düzenle kavgalı ve devletin kuruluş ilkeleriyle sorunlu olmanın demokratik rejimi tehlikeye atacağını artık anlaması gerektiğini ifade etti. Bahçeli "Milliyetçi Hareket Partisi, terör ve şiddeti siyasi amaç ve araç olarak gören partiler dışında siyasi partilerin kapatılmasına ilke olarak karşıdır. Siyasi partilerin tasfiyesini ancak Türk milleti yapabilecektir. Bunun yöntemi de milli iradenin tecelli edeceği seçim sandığıdır. Parlamenter demokrasilerde egemenliğin yegane sahibi millettir. Siyasi iktidarların meşruiyet kaynağı da milli iradedir. Ancak demokrasilerde milletin verdiği yetki, ülkeyi yönetenler için çok ağır sorumlulukları da beraberinde getiren kutsal bir emanettir" dedi. Milletin verdiği yetkiyle iktidar olanların anayasal düzene uygun hareket etmeleri ve meşruiyet yolundan ayrılmamalarının bir zorunluluk olduğunu da dile getiren Bahçeli, şu görüşleri dile getirdi:

"Başbakan Erdoğan ve arkadaşları millet iradesinin siyasi iktidarlara istediği her şeyi yapmak için verilmiş bir ruhsat olmadığını idrak etmek durumundadır. Bunun aksini düşünmek, demokrasiye inançsızlığın bir ifadesi olacak ve böyle bir anlayış milli iradeyi kılıf olarak kullanarak diktatörlük heveslerinin dışa vurulması sayılacaktır. Siyasi partilerin varlık nedeni olan demokratik rejimin en büyük teminatı, siyasetçilerin fazileti, ahlakı ve liyakatidir."

Demokratik olgunluk ve uzlaşı kültürünün yeterince gelişmediği, siyasi sorumluluk ahlakının egemen olmadığı bir siyasi yozlaşma ortamında Parlamentonun ve siyaset kurumunun itibar kaybetmesinin kaçınılmaz olduğunu söyleyen MHP lideri Bahçeli, "demokrasiye inanmayanların bunun siyasi ve ahlaki gereklerini yerine getirmeyenlerin, milli irade ve millet egemenliğinin üstünlüğüne sahip çıkamayacakları da bir gerçektir. Böyle bir durumda milli irade de anlamını kaybedecek, demokrasi yolu sandıktan geçen bir aldatmacanın adı olarak kalacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi siyasetin ahlaki bir temele dayanacağı yeni bir siyaset anlayışının egemen olacağı yeni bir dönemin başlatılmasını gönülden istemektedir" dedi.