kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Memet Ali Alabora

Bizim Ünlüler

Memet Ali Alabora
'Çevre Bey' olarak çalışmalar yapıyor

Memet Ali Alabora sadece çevre konusunda değil, başka sosyal konularda da adını sıkça duyduğumuz bir isim. Küresel Barış ve Adalet Komisyonu'nda çalışıyor ve Savaşa Hayır Komisyonu'nun sözcüsü. Alabora günlük hayatta elektrik ve su tasarrufu yapmaya özen gösterdiğini söylerken, yaptığı açıklamalarda çevreyi korumanın bazı çevrelerce bir pazarlama malzemesi haline getirilmesinden şikayet ediyor. Yakışıklı oyuncu ilkokul çağındaki çocukların çevre konusunda bilinçlenmesi için hazırlanan bir çizgi filmde, 'Çevre Bey' isimli karakteri seslendirmişti.

Harun Tekin
Sorgun Ormanı'nı kurtarmayı başardı
Mor ve Ötesi grubu muhalif ve politik duruşunu hep belli eden müzisyenlerden oluşuyor. Grubun solisti Harun Tekin, Pelin Batu ile birlikte 2005 yılından beri Antalya'- daki Sorgun Ormanı'nı kurtarmak için 160 bin imza topladı ve önemli eylemler yaptı. Bu konudaki çabaları sonuç verdi ve ormanın yerine golf sahası yapılmasını engelledi. Ancak dava hala devam ediyor. Harun Tekin ayrıca nükleer karşıtı Küresel Eylem Grubu'nun etkinliklerine de katılıyor.

Ömer Madra
Yeşil meseleler daha çok konuşulmalı
Küresel ısınmaya karşı çalışmalarda bulunan isimlerin başını çeken Açık Radyo Yayın Yönetmeni Ömer Madra, konunun uzmanı olarak şöyle diyor: "Bilinçli olarak üretilen herhangi bir atık, çevreyi kirletir ve bunu engellemek elinizdedir. İklim değişikliğine neden olan şey; yaşam tarzımızla ilgili. Bu ayrımın yapılması gerekir. Çevreyi korumak için düşük karbon, hatta sıfır karbon ekonomisine geçmek zorundayız. İklim değişikliği ile ilgili bir farkındalık oluştu. Şirketler, kendilerini yeşil gösterme çabasında. Kyoto Protokolü'ne devletin taraf olması büyük ölçüde bu işle uğraşanların katkısı sonucu oldu. Ünlüler yeşil meselelerde konuşmayı sürdürmeli."

Tarkan
Hasankeyf yok olmasın diye mücadele ediyor
Çok yakın bir zamanda Doğa Derneği ile 'Hasankeyf Yok Olmasın' sloganıyla Ilısu Barajı'nın doğayı ve tarihi sular altında bırakmasına karşı çıkan bir eylemde yer alan Tarkan, hazırladığı bildiriyi okurken doğa dilinin unutulduğunu söyledi. Tarkan, kuşlar, bitkiler ve Fırat kaplumbağasının zarar göreceğine değinirken, barajın tahribat, çoraklaşma, göç ve ölüm getirdiğini anlattı. Tarkan ayrıca sanatçılar, bilim insanları ve siyasetçilere çağrı yaparak; 'Hasankeyf Yok Olmasın'ı sadece Türkiye'ye değil, tüm dünyaya duyurmak istediğini vurguladı.

Ediz Hun
30 yılda 3 binden fazla konferans verdi
Ünlü oyuncu ve çevrebilimci Ediz Hun; çevreyi tahrip etmemek için alınabilecek önlemlerin başında 'biyolojik kontrol' denilen, kimyasal kullanmadan, bir zararlıyı başka bir böcek tarafından kontrol ederek yok etme yönteminin geldiğini belirtiyor. 30 yılda çevre konusunda 3 binden fazla konferans veren Hun, yenilebilir enerji kaynaklarının kullanılmasının yani güneş enerjisi, su ve rüzgar gücü sistemlerine ağırlık verilmesinin de çevre konusunda alınabilecek diğer önlemler arasında yer aldığını söylüyor.

Pelin Batu
Eski gazete ve kağıtları saklıyor

Oyuncu Pelin Batu da çevreye duyarlı sanatçılardan. Genç oyuncu çevreciliği bir yaşam tarzı olarak benimsemesinin ötesinde, aktif olarak anti eylemlere de katılıyor. Özellikle kağıt konusunda çok hassas olan Batu, "Boşa kullanılan kağıtlara çok üzülüyorum. Kağıtları, gazeteleri saklıyorum. Görünmez insanlar gibi dolaşan kağıt toplayıcılarının çok önemli insanlar olduğunu düşünüyorum" diye konuşuyor. İstanbul'a yakın bir yazlık yerde kendi bahçesini kurmuş durumda olan sanatçı, bu bahçenin kendisi için kurtarılmış alan olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Annem bu alanda çok ilgili. Aslında annemin bahçesi o. Bütün sebzeler var neredeyse. Salatalar, domatesler, yeşillikler, otlar... Ayrıca erik, kiraz... Her türlü meyve ağacı var. Kendi bahçemizden yiyoruz her şeyi. O kadar güzel ki... İnsan sofraya oturuyor ve biraz önce ağaçtan kopardığı meyveyi yiyor."

Zeynep Casalini
Klipleriyle dikkat çekiyor

Zeynep Casalini Türkiye'nin Kyoto Protokolü'nü imzalaması için düzenlenen kampanyada aktif olarak rol aldı. 16 yaşında bir kızı olan ünlü şarkıcı, ona yaşanabilir bir dünya bırakmak istediğini söylüyor. Kliplerinde ve yaptığı açıklamalarda da, sık sık bu konudaki duyarlılığını dile getirmeye çalışıyor.
Haberin fotoğrafları