kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Sadettin Saran

Saran ilk sinema filmi için Hollywood kapısında

Mehmet ÇALIŞKAN
Çanakkale Savaşları'nda destan yaratan 57. Alay sinema filmi haline getirilecek. Filmin yapımcısı Sadettin Saran, Anzak komutanını canlandırması için Mel Gibson ve Russell Crowe'a senaryo yolluyor..
İşadamı Sadettin Saran yapımcılığa soyundu. Çanakkale Savaşları'nda destan yazan 57. Alay'ın öyküsünün anlatılacağı sinema filminin yapımcısı olan Saran, Anzak komutanı canlandırması için dünyaca ünlü yıldızlar Mel Gibson ve Russel Crown'a başrol teklifi götürdü. 'Diriliş-Çanakkale 1915' kitabının yazarı Turgut Özakman'ın liderliğinde yazılan senaryo bitince her iki oyuncuya da gönderecek olan Saran, filmin çekimlerine 2009 yılında başlanacağını ve Şubat 2010'da gösterimde olmasını planladıklarını anlattı.

TARİHİ HATIRLATMAK
Hollywood'un çok iyi dönem filmlerine imza attığına dikkat çeken Sadettin Saran, kahramanlıklarla dolu Türk tarihinin bugüne kadar büyük yapımlara konu olmadığından dolayı üzgün olduğunu dile getirerek, 57. Alay'ın öyküsünü neden sinema filmi yapmaya karar verdiğini şöyle açıkladı: "Sadece Türk değil dünya tarihinin dönüm noktası olan bu savaşın anlamını herkesin en iyi şekilde kavraması gerekiyor. O günleri gerçekçi bir filmle dünyaya bir kez daha anlatmanın zamanıdır. Bu filmle, geçmişi ile gurur duyan herkese ve özellikle gençlere nasıl bir neslin torunları olduğunu, nasıl bir tarihe sahip olduklarını hatırlatmak istiyoruz." Maliyetinin ne kadar olacağı henüz belirlenmemesine rağmen Saran, filmin Türk Sinema tarihinin en pahalı prodüksiyonu olacağını dile getiriyor. Keza, Mel Gibson'ın oyunculuk ücreti 20, Russel Crown'un ise 10 milyon dolar. Kalabalık oyuncu kadrosunun yanı sıra tarihi film olması nedeniyle kostüm ve diğer aksesuvarların da özel olarak hazırlanacak olması filmin maliyetini artıran diğer etkenler. '57. Alay' aynı zamanda yabancı ülkelerde de gösterime girecek ve geniş kapsamlı bir tanıtım çalışması yapılacak.

ÖZAKMAN YAZIYOR
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin danışmanlarından biri olan senaryo yazarı Turgut Özakman ise 57. Alay'ın filmi hakkında "57. Alay'ın hikayesinin filme alınacak olmasından ötürü çok heyecanlıyım. Bu konudaki kitapların çok satıyor olması, insanların, tarihlerine karşı duydukları gurur ve sevgiyi gösteriyor. Onlara bu kez de sinema filmi ile ulaşmak, bu projeyi daha anlamlı kılıyor" diye konuştu. Serkan Balbal yönetiminde yapım çalışmaları yürütülen filmde 'Atatürk'ü hangi oyuncunun canlandıracağı konusu üzerinde titizlikle durulurken Saran, yönetmenin kesinlikle Türk olacağını söyledi.
Haberin fotoğrafları