kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Emre Kongar: Kaygılıyız

Yeni Haber
Cumhuriyet Gazetesi yazarı Emre Kongar, İlhan Selçuk'un gözaltına alınmasından dolayı kaygılarını dile getirerek, "İki kaygı duyuyoruz. İlki Selçuk'un yaşı ve rahatsızlığından dolayı, ikincisi ise Türkiye'deki basın özgürlüğünden dolayı" dedi.

Cumhuriyet Gazetesi önünde açıklama yapan Kongar, kamuoyuna ve özellikle hükümet yetkililerini sükunete ve akla davet etti. Türkiye'nin ve İlhan Selçuk'un bu tür krizleri çok yaşadığını belirten Kongar, Selçuk'un sağlık durumu nedeniyle endişe duyduklarını ifade etti. Kongar, "İlhan Selçuk 80 küsür yaşında, 2 kalp krizi geçirmiş ve ciddi kalp damar rahatsızlığı var. Bu kişi, 15 yıldır devletin polisiyle yaşamaktadır, nefes alışı bile izleniyor. Her programı belli olan, şeffaf bir yaşantıya sahip biridir" diye konuştu. Böyle bir kişiye karşı, henüz iddianamesi bile hazırlanmamış bir soruşturma açılmasını anlamlı bulmadıklarını dile getiren Emre Kongar, Türkiye'de bir rejim sorunu yaşandığını vurguladı.

Kongar, Türkiye'deki politikacıların sorun çözmek yerine, sorun yarattıklarını savunarak, AKP'ye yönelik kapatılma davasıyla birlikte Türkiye'de garip olayların yaşanmaya başlandığına dikkat çekti.

Selçuk'un gözaltına alınmasını sadece Cumhuriyet gazetesine değil, bağımsız basına da yapılan bir hareket olarak nitelendiren Kongar, "Biz bu yolda çok şehit verdik. Ama inandığımız temel hak ve özgürlükler yolundaki mücadelemizi engellemedik" dedi.

Kongar, Selçuk'la en son dün akşam görüştüğünü ifade ederek, "Sağlığı açısından çok büyük tehdittir bu. Eğer bu süreçte her hangi bir sağlık problemi yaşarsa, bunun hesabını, bu hareketi yapanlar verecektir" diye konuştu.

Bazı yazarların, 2-3 hafta önce gözaltına dair ip uçları verdiklerini söyleyen Emre Kongar, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz 40 kişiyiz bir birimizi biliriz. Bize duyumlar geliyordu, çok ciddiye almadık ya da önemsemedik. Duyuyor ama ihtimal veremiyorduk. El bombası atılan bir gazetenin, Danıştay saldırısının da yer aldığı bir olayla Cumhuriyet gazetesi ve Selçuk'un ilgisinin olması çok ilginç."

Kongar, 24 saatlik gözaltı süresi dolmadan Selçuk'un avukatıyla görüştürülmeyeceğini hatırlatarak, Selçuk'un sağlığının iyi olduğu haberinin alındığını da aktardı.

Öte yandan, Cumhuriyet gazetesi önünde Selçuk'un gözaltına alınmasını protesto eden grubun bekleyişi sürüyor. Grup, sık sık AKP ve hükümet aleyhine slogan atıyor. Grup, gazetenin bulunduğu sokağı araç trafiğine kapattı.

(ANKA)