kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Nevruz Bayramı kutlanıyor

Yeni Haber
Baharın müjdecisi olan Nevruz Bayramı, Türkiye'de çeşitli bölgelerde coşkuyla kutlanıyor.

İSTANBUL VALİSİ MUSTAFA ALTINTAŞ: NEVRUZ CANLANMADIR, BİRLİKTİR, DAYANIŞMADIR


Nevruz Bayramı dolayısıyla, İstanbul Valiliği tarafından kutlama programı düzenlendi. İstanbul Valiliği'nde başlayan program çerçevesinde, İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Altıntaş, Türk dünyası dernekleri temsilcileri ile bayramlaştı ve karşılıklı hediyeler verildi.

Altıntaş burada yaptığı konuşmada Türk dünyasının her yerinde bugün Nevruz Bayramının görkemli törenlerle kutlandığını belirterek, ''Nevruz canlanmadır, birliktir, dayanışmadır. Nevruz hayata yeni bir yılda yeni bir başlangıçla yeniden bakmadır. Ekmeğimizin bol olması, sağlığımızın sıhhatli olması, geleceğimizin aydınlık olması, Allah'ın Türk dünyasını ve Türk'ü korumasını niyaz ederek bayramınızı kutluyorum'' dedi.

Daha sonra Mehter Takımı eşliğinde valilikten oluşturulan kortej, ''Ergenekon'dan çıkışımızın 4645. yılı kutlu olsun'' yazılı pankart eşliğinde İstanbul Lisesi'ne kadar yürüdü.

''BAYRAMIN RUHU İNSANLARA SEVGİ AŞILIYOR''

Çeşitli okulların öğrencilerinin katıldığı İstanbul Lisesi Asım Kocabıyık Konferans salonundaki Nevruz kutlamalarında konuşan Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Sayyad Aran, Nevruz'un Türk'e mahsus bir bayram olduğunu söyledi.

Aran, ''At üstünde tarih yazan atalarımız, Nevruz'da attan inip toprağı suladılar. Her yerin rengarenk boyandığı, Allah tarafından sanki bir tablonun yaratıldığı Nevruz, Türk'e toprağa inerek gelecekteki nesillerini kurmak için mekan zaman ve taht ayırdı'' dedi.

Nevruz'un ''Yenigün'' anlamına geldiğini dile getiren Aran, barış ve sevgi bayramı olan Nevruz'da küskünlerin barışmak zorunda olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

''Küskünleri karşı karşıya getiren insanların elini itmek yasaktır. Nevruz'da kızları oğlanları nişanlarlar. Nevruz'da kimse kötü bir söz işitmez, kimse kötü bir söz söylemezdi. İnsanlar komşularının evlerine torbalar asarladı. Ve o torbalar komşular tarafından şeker, tatlı gibi şeylerle doldurulurdu. Çocuklar muhakkak yeni bir giysi giymeliydiler. Ve bayramın ruhu insanlara sevgi aşılıyor.''

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Selamet de Nevruz'un insanların biraya geldiği, kaynaştığı bir bayram olduğunu ifade ederek, kardeşlik hamuruyla yoğrulan toprakların, Türk dünyasının birbirine daha sıkı sarılması gerektiği söyledi. Selamet, ''İsteğimiz kin ve nefret tohumları Nevruz ateşinde yok olsun. Yerini sevgi, kardeşlik ve barış ortamı alsın'' dedi.

Törende konuşmaların ardından ''Türk Kültüründe Nevruz'' başlıklı şiir, resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

DEMİR DÖVÜLDÜ, YUMURTA TOKUŞTURULDU

Törende daha sonra Nevruz bayramı gelenekleri kapsamında, yumurta tokuşturuldu. Sayyad Aran, Mustafa Altıntaş, Ahmet Selamet ve 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Fikret Tolungüç, demir dövüp, yumurta tokuşturdu. Törene katılanlara da tokuşturmaları için yumurta dağıtıldı.

Kırklareli bölgesinden halk oyunlarının sergilendiği törenin sonunda, Zafer İşleyen bir konser verdi.

KAZLIÇEŞME MEYDANI'NDA 23 MART PAZAR GÜNÜ BAZI YOLLAR TRAFİĞE KAPATILACAK

Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı'nda 23 Mart pazar günü ''Nevruz'' etkinlikleri kapsamında yapılacak açık hava toplantısı dolayısıyla, bazı yolların ihtiyaç duyulduğunda trafiğe kapatılacağı kaydedildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Kazlıçeşme Meydanı'ndaki açık hava toplantısı dolayısıyla, 23 Mart pazar günü sabah saat 08.00'den itibaren Belgratkapı Kavşağı sahil istikameti, Yenikapı istikameti Galeria ilerisi Zeytinburnu Köprüsü ve Samatya ışıklar Ataköy istikametinin trafiğe kapatılacağı bildirildi.

Açıklamada, alternatif güzergah olarak 10. Yıl Caddesi'ni takiben Edirnekapı İstikameti D-100 kuzey Cevizlibağ katılımı, Emin Erkul Caddesi'ni takiben D-100 güney katılımı ve Mustafa Kemal Paşa Bulvarı'ndan Vatan Caddesi'nin kullanılabileceği belirtildi.

ÜSKÜL: NEVRUZ BAYRAMI SAĞLIK, BOLLUK VE UMUT GETİRSİN,KARDEŞLİĞİMİZİ PEKİŞTİRSİN

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı, AK Parti Mersin Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül, Nevruz Bayramı'nın sağlık, bolluk ve umut getirmesini, insanların kardeşliğini pekiştirmesini temenni etti.

Üskül, yaptığı yazılı açıklamada, Nevruz Bayramı'nın sevgi, hoşgörü ve dayanışmanın değerlerini hatırlatarak daha mutlu, umutlu ve barış dolu bir dünya sunduğunu belirtti.

Zengin bir kültür birikimine sahip Türk milletinin yaşayan en önemli geleneklerinden biri olan Nevruz'un, baharın gelişini simgeleyen, insan ruhunun tabiattaki uyanışının kutlandığı bir bayram olduğunu ifade eden Üskül, şunları kaydetti:

''Doğal felaketlerin, savaşların yaşandığı dünyada, kültürel bir miras olan Nevruz Bayramı, insanlara sevgi, hoşgörü ve dayanışmanın değerlerini hatırlatıyor, daha mutlu, umutlu ve barış dolu bir dünya sunuyor.

Nevruz, Orta Doğu'dan Asya'ya kadar geniş bir coğrafyada, asırlardan beri büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Nevruz, tabiatın kıştan kurtulup baharın geldiğini simgeleyen, birlik ve beraberliğin arttığı dayanışmanın güçlendiği, bağışlama, sevgi, kardeşlik, hoşgörü gibi evrensel değerlerin yüceldiği özel bir gündür.

Nevruz Bayramı bizlere sevgi, hoşgörü ve dayanışmanın değerlerini hatırlatarak daha mutlu, umutlu ve barış dolu bir dünya sunmaktadır.

Nevruz gelenek ve göreneklerimizin canlı tutularak nesilden nesile aktarılmasına, Türk dünyasındaki yakınlaşmaya, ortak kültürel bağların kuvvetlenmesine vesile olmaktadır. Nevruz Bayramı sağlık, bolluk ve umut getirsin, kardeşliğimizi pekiştirsin.''

SİVAS VALİSİ DALMAZ: NEVRUZ, HER ŞEYİYLE BİZİM GELENEĞİMİZ

Nevruz Bayramı dolayısıyla yurdun çeşitli yerlerinde etkinlikler düzenlendi. Sivas'ta Atatürk Etnografya ve Kongre Müzesi bahçesinde düzenlenen, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan kutlama programı, halk oyunları ekiplerinin gösterileriyle devam etti.

Düzenlenen etkinlikte konuşan Vali Veysel Dalmaz, Nevruz Bayramı'nın Türk kültüründe çok eski tarihlere dayandığını belirterek, ''Nevruz her şeyi ile bizim geleneğimiz. Orta Asya'dan Balkanlar'a, kuzeyinden güneyine kadar bütün dünyada aynı geleneği başından beri yaşatan büyük bir milletin evlatlarıyız'' dedi.

Türk milletinin bu geleneği muhafaza ettiğini ifade eden Vali Dalmaz, ''Bugünü, hep beraber Çerkez'i, Acem'i, Kazak'ı, Uygur'u, büyük bir medeniyet olarak kutlamanın kıvancını yaşıyoruz. Nevruz, hiçbir zaman farklılık göstermiyor. Her ne kadar belirli ayrılıkçı grupların kendine alet etmek için bunu ayrılık unsuru olarak kutladığını görsek de nevruz artık bu ayrılıklara alet olmuyor. Kardeşliğin, birliğin, dostluğun pekiştirildiği bir bayram olarak milletimizi kaynaştırıyor, insanlarımızı kaynaştırıyor. Yaşama sevinci, kardeşlik ve dostluk veriyor'' diye konuştu.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal da Nevruz'un Türk tarihinde bilinen en eski bayram olduğunu belirtti. Okullar arasında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerin verildiği programda, Vali Dalmaz, eşi Sıdıka ve kızı Ayşe Dalmaz ile birlikte boyalı yumurta tokuşturdu.Daha sonra törende demir döven Vali Dalmaz, yakılan nevruz ateşinin üzerinden atladı.

Programda, Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanlığı tarafından bin kişilik pilav ve ayran ikramı yapıldı.

SAKARYA

Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Rıza Güven, nevruzun kardeşliğin, sevginin ve dayanışmanın ifadesine aracılık etmesi gerektiğini söyledi.

Sağanak yağmur nedeniyle Süleyman Demirel Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen kutlamada konuşan Prof. Dr. Güven, bayramların herkes tarafından paylaşılan çok amaçlı yapılara sahip davranış kalıplarını içeren kültürel formlar olduğunu belirtti.

Nevruzun insana hayat veren su, ateş, hava ve toprağın ısınmasıyla ilgili olarak ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Güven, ''Eski Türkler tabiatın uyanmasına mutluluk işareti olarak bakmış ve onu kutlamışlardır. Bu kutlamayla ilgili olarak ortaya çıkan inanç ve adetler halk geleneğine dönüşmüş ve zamanla milli bayram kimliği kazanmıştır. Türk milletinin kültürel formları içinde yer alan nevruz, baharın gelişini ve doğanın uyanışını, birlik ve beraberlikle insanlar arasındaki dayanışmayı simgeleyen önemli bir bayramdır'' dedi. Kutlama öğrencilerin söylediği şarkılar ve danslarla sona erdi.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDEKİ KUTLAMA

Nevruz Bayramı, Trakya Üniversitesinde de törenlerle kutlandı. Rektör Prof. Dr. Enver Duran, Ayşekadın Yerleşkesi'nde düzenlenen törende, nevruzun Türk dünyasının kuzeyinden güneyine, batısından doğusuna kadar uzanan engin coğrafyada yaşayan toplulukların pek çoğu tarafından yaygın olarak kutlanan bahar bayramı olduğunu belirtti. Nevruzun anlamının dil biliminde ''yeni gün'' olarak tanımlandığını vurgulayan Prof. Dr. Duran, şöyle konuştu:

''Nevruz bir yönüyle mitolojide ve efsanelere dayanan ulusal bir bütünleşme aracı olurken, bir yönüyle de tabiatçı bir yaklaşımla kuzey yarım kürede büyük bir coğrafyayı kapsayan, tabiat ve insan ilişkisini en açık bir biçimde temsil eden, daha sonra da insan ilişkisine dönüşen ulusal ve uluslararası bir etkinlik kaynağı olarak görülmektedir.''

Nevruz Bayramı'nın Türk ulusunun en eski bayramlarından biri olduğunu belirten Enver Duran, ''Nevruz insan ruhunun tabiattaki uyanışla birlikte canlandığı, coşkulandığı bahar bayramı olarak kutlanmaktadır. Kültürümüze, tarihimize, topraklarımıza, insanımıza, dilimize, yani bizi biz yapan tüm değerlerimize sahip çıkmalıyız'' dedi.

Konuşmalardan sonra, Prof. Dr. Duran tarafından nevruz ateşi yakıldı. Halk oyunları gösterilerinden sonra rektör Prof. Dr. Duran, rektör yardımcıları, öğretim üyeleri ve öğrenciler davul zurna eşliğinde halay çekti.

KAHRAMANMARAŞ

Nevruz Bayramı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde (KSÜ) çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Hülya Kaya, Avşar yerleşkesinde düzenlenen törende, ''Nevruz Bayramı'' konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Nafi Baytorun, Nevruz Bayramı'nın Türk milletinin öz değerleri arasında yer aldığını ifade ederek, Türkleri birbirine kenetleyen, kaynaştıran bir milli örfler, adetler ve gelenekler bütünü olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Baytorun, ''Herkesi, yönlendirmelerden, kışkırtmalardan etkilenmeden akıl ve sağduyu ile davranmaya, toplumsal barışın sürmesine katkıda bulunmaya, ayrılık yaratmak isteyen kötü niyetlilere izin vermemeye çağırıyorum'' dedi.

Konuşmalardan sonra, Rektör ve beraberindekiler, tören alanına kurulan nevruz ateşini yaktılar. Ardından, halk oyunları yarışması ve öğrenciler arasındaki ip çekme yarışması düzenlendi. Törene katılanlara, pilav ve ayran ikram edildi.

HATAY

Hatay'da da Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tayfur Sökmen Yerleşkesi'nde düzenlenen törende konuşan Rektör Prof. Dr. Şerafettin Canda da baharın gelişini simgeleyen nevruzun tüm dünyada asırlardır kutlandığını söyledi.

Öğrenciler arasında birlik ve beraberliğin artması için her yıl Nevruz Bayramı'nın kutlandığını ifade eden Prof. Dr. Canda, şöyle devam etti:

''Nevruz, toplumun ayrışmasına ve çatışmasına değil, kaynaşmasına ve dayanışmasına katkıda bulunmaktadır. Üniversite olarak her yıl kültürel bir değerimiz olan nevruzun önemini anlatmak için etkinlik düzenliyoruz. Nevruz tüm insanları birbirine bağlayan ve kenetleyen bir dostluk ateşidir.'

Konuşmaların ardından MKÜ Rektörü Canda ve Antakya Belediye Başkan Yardımcısı İzzet Kakil, demir döverek, nevruz ateşinden atladılar. Ardından, öğrenciler tarafından birlik ve beraberliğin simgesi olarak 400 fidan dikildi ve halay çekildi.

MUĞLA

Muğla Üniversitesinde ise Nevruz Bayramı'nı kutlayan öğrenciler, ateş yakarak halay çektiler. Üniversitenin Atatürk Kültür Merkezi girişinde bir araya gelen öğrenciler, aralıksız devam eden yağmura rağmen nevruz ateşi yakarak halay çekmeyi sürdürdü. Bir grup öğrenci ise ellerindeki Türk bayrakları ile nevruz ateşinin üzerinden atladı.

Kültür merkezinin içinde yapılan etkinliğe katılan Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ömer Mimiroğlu, öğrencilerle birlikte halay çektiler.

Üniversitede eğitim gören bir grup öğrenci ise Kredi ve Yurtlar Kurumu Milli Piyango Öğrenci Yurdu'nun bahçesine 300 adet fidan diktiler. Yağmur altında yapılan fidan dikme törenine öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği gözlendi.

TRABZON'DA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ NEVRUZ'U HORONLA KUTLADI

Nevruz Bayramı yurdun çeşitli yerlerinde değişik etkinliklerle kutlanıyor. Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş, Nurullah Eren Caddesi'nde düzenlenen kutlama programında, ''Son yıllarda anlam ve öneminin dışına çıkararak Nevruz'u gözyaşı gölüne çevirmeye gayret sarf edenler bulunduğunu'' söyledi.

Nevruz'un insanlar arasında sevgiyi yaygınlaştırmak, onları kardeşçe kucaklamak, milli birlik ve beraberliği kuvvetlendirmek gibi olumlu sonuçlarının olduğunu belirten Atbaş, ''Bütün bayramlarımız da bu özellikler var. Nevruz ulusumuzun en büyük kültür ögelerinden biri.

Nevruz ülkemizde de barış ve huzur içinde kutlanmakta. Ulusun birliğini bozmayı çalışanların elbette ki hain emellerine ulaşamayacak'' diye konuştu.

Etkinlikte şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında birinci olan öğrencilere ödülleri verildi, örste demir dövüldü, yumurta tokuşturuldu, halk oyunları gösterileri sunuldu.

GÜMÜŞHANE

Gümüşhane'de, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Gümüşhane Mühendislik Fakültesi kampüsünde tören düzenlendi. Vali Vekili Mehmet Demiral, törende yaptığı konuşmada, Nevruz'un Türk dünyasında bir canlanma, bir bahar bayramı olduğunu belirterek, ''Bir sonraki Nevruz Bayramı'na kadar kardeşlik ve dostluğun pekişmesini dilerim'' dedi.

Törene katılanlar, nevruz ateşinin üzerinden atladılar. Halk oyunları gösterilerinin ardından örs üzerinde çekiçle demir dövülerek, öğrenciler arasında çeşitli yarışmalar yapıldı.

Mühendislik Fakültesi Dağcılık ve Spor Kulübü üyesi iki öğrenci, fakülte binasının dördüncü katından halatlarla inerek bina önüne Türk bayrağı çektiler. Katılımcılara pilav ve ayran ikram edildi.

TRABZON

Karadeniz Teknik Üniversitesinde (KTÜ) öğrenciler, Nevruz Bayramı'nı davul ve zurna eşliğinde horon oynayarak ve yumurta tokuşturarak kutladılar.

KTÜ Kanuni alanında düzenlenen tören, Trabzon Valisi Nuri Okutan ve KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen'in nevruz ateşini yakmasıyla başladı. Trabzon Belediyesi Mehteran Takımı eşliğinde, Vali Okutan ve Rektör Özen birlikte ateşin üzerinden atladı.

Nevruz Bayramı'nın Türk ulusunun köklü tarihinin en önemli bayramlarından biri olduğunu belirten Prof. Dr. Özen, üniversite olarak bu bayramı geleneklerde olduğu gibi coşkuyla kutladıklarını söyledi.

Konuşmanın ardından yabancı öğrenciler, Nevruzla ilgili iyi dileklerini kendi dillerinde topluluğa aktardılar. Yumurta tokuşturmanın ardından kutlamalar kolbastı ekibinin gösterisi ve davul zurna eşliğinde horon oynanmasıyla sona erdi.

AYDIN

Aydın'da, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Merkez Yerleşkesi'ndeki Amfi Tiyatro'da planlanan kutlama programı, sağanak yağış nedeniyle Rektörlük binasında yapıldı.

Aydın Valisi Mustafa Malay, Nevruz Bayramı'nın uluslararası bir bayram olduğunu söyledi. Nevruz Bayramı'nın 5 bin yıllık tarihi geçmişi ile bugüne kadar kutlanan en eski bayramlardan biri olduğunu vurgulayan Malay, ''Ancak ülkemizin bazı bölgelerinde, bu bayram amacı dışına çıkartılıyor. Kavgaya, dövüşe ve kan dökmeye kadar götürülüyor. Bu, bayramın özellikleri ve nitelikleri ile asla ve asla bağdaşmaz'' dedi.

Nevruz Bayramı dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi, ADÜ Halk Oyunları Ekipleri gösterilerini sundular. Nevruz ateşi uzun uğraşlara rağmen, yağmur nedeniyle yakılamadı.

DİYARBAKIR

Diyarbakırda Kültür ve Turizm Müdürlüğünce ''Nevruz (Yenigün)'' konulu bir panel düzenlendi. Devlet Tiyatrosu Orhan Asena Sahnesi'nde düzenlenen panelde konuşan Dicle Üniversitesi (DÜ) Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Münir Ertan, Türklerde Nevruz'un (Yenigün), yeni başlayan yılın ilk günü veya günleri, kutlanan özel bir gün ve özel bir bayram olduğunu söyledi.

Nevruz'un yeni yılın ilk günü olmasının dışında, destanlarda, varoluş veya Ergenekon'dan çıkış günü olarak da gelenek halinde kutlanagelmiş bir gün olduğunu belirten Erten, Nevruz'un Selçuklulardan sonra Anadolu'da kurulan Türkmen beyliklerinde de güneşin Koç burcuna girdiği 21 Mart günü olarak kabul edildiğini bildirdi.

TUNCELİ

Tunceli Valiliğince Moğultay Mahallesi'ndeki yer altı çarşısı üzerinde düzenlenen kutlama programında 50 çeyrek altın çekilişi yapıldı. Ardından, kutlama alanına gelen Vali Yaman vatandaşların Nevruz Bayramı'nı kutladı.

Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, törende yaptığı konuşmada, Nevruz'un Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere balkanlarda kutlandığını belirterek, ''Bahara giriş, tabiatın canlanması ve insanların yeni bir yıla her bakımdan umutla başlaması anlamına geliyor. Nevruz barıştır, kardeşliktir, dostluktur, sevgidir, coşkudur, şenliktir'' dedi.

Vali Mustafa Yaman, Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Beyazıt ve İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Kıdemli Albay Ali Özkara, nevruz ateşini yaktı.

Kutlamalar, kompozisyon, resim, şiir ve spor dallarındaki yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve ikramın ardından sona erdi.

NİĞDE

Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi bahçesinde yapılan kutlamalarda konuşan Vali Sebahattin Öztürk, Türklerin yaşadığı her yerde Nevruz Bayramı'nın coşkuyla kutlandığını, Nevruz'un bereketi de beraberinde getirdiği belirtti. Rektör Prof. Dr. Uygun da Nevruz'un insanların doğayla bütünleşmesinin bir göstergesi olduğunu anlattı.

Etkinlikte resim, kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi, nevruz ateşinin üzerinden atlandı. Vali Öztürk ve Rektör Uygun da örs üzerinde demir dövdü. Etli pilav ve ayran ikramlarının ardından nevruz kutlamaları sona erdi.

ÇANAKKALE

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) ''Baharın Gelişinin Bayramı Nevruz ve Türk Şiirinde Yansımaları'' konulu konferans düzenlendi.

Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aksoy, yaptığı konuşmada, mevsimlerin insanlar üzerinde her zaman büyük etkisinin olduğunu, zorlukları nedeniyle kışın karanlık ve sıkıntı ile simgeleştirildiğini, baharın ise karanlıktan çıkış olarak görüldüğünü vurguladı.

Konferansta sonra, ''Nevruz pilavı'' dağıtıldı, halk oyunları gösterisinin ardından Türk halk müziği konseri verildi.

NEVRUZ BAYRAMI'NDA ASKERLERLE ÇUKURCALILAR BİRLİKTE EĞLENDİ

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde Kaymakamlık tarafından düzenlenen etkinlikte, askerlerle ilçe halkı birlikte eğlendi.

Cumhuriyet Caddesi'nde düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Alanda bulunan Nevruz ateşi, Kaymakam Ayhan Akpay ve 3. Taktik Sınır Alay Komutanı Albay Adnan Arslan tarafından yakıldı.

Törende, Kaymakam Akpay, askerler ve ilçedeki halk birlikte halay çekti. Törene katılanlara tavuk döner ve ayran ikram edildi. Öte yandan, DTP tarafından Emir Şaban Mahallesi'nde düzenlenen etkinliğe katılan ve İngiltere'den gelen yabancı heyettekiler, üzerinde İtalyanca ''Pace'' (barış) yazılı bez afiş taşıdı. DTP'nin etkinliği de olaysız sona erdi.

(AA)