kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye'nin demokrasisi yargılanıyor

Yeni Haber
Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçıntaş'ın kapatılmasını istediği AKP, yurt dışında destek almayı sürdürüyor. Son olarak da New York Times gazetesi, "Türkiye'nin demokrasisi yargılanıyor" başlıklı başyazısında dava için "Siyasi ve ekonomik istikrarı ve Ankara'nın uluslararası prestijini ciddi biçimde tehdit ediyor" görüşünü dile getirdi. Davanın reddedilmesi gerektiğini savunan gazete, "Mahkeme, davayı reddetmeli. Ve Türk Parlamentosu, suçlamaların dayandırıldığı anti demokratik yasayı iptal etmeli" diye yazdı.

New York Times, "Türkiye'nin demokrasisi yargılanıyor" başlıklı başyazısında, "Geçen hafta Türkiye'nin başlıca savcılarından biri tarafından açılan dava, siyasi ve ekonomik istikrarı ve Ankara'nın uluslararası prestijini ciddi biçimde tehdit ediyor" yorumunu yaptı.

Başsavcının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aralarında bulunduğu 71 parti üyesi hakkında da siyaset yasağını da talep ettiğini kaydeden gazete, "Mahkeme, davayı reddetmeli. Ve Türk Parlamentosu, suçlamaların dayandırıldığı anti demokratik yasayı iptal etmeli" dedi.

NYT, Türkiye'nin "eski tüfeklerden" oluşan siyasi sistemin "modern, Batı yanlısı ve demokratik" olarak nitelendirdiği AKP'nin yükselişinin karşısında "hoşgörüsüzlük" gösterdiğini savunurken, Türkiye'de laiklik ve Türklük adına tanınmış yazar ve aydınlar hakkında dava açıldığını da yazdı.

YASALARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMAZSA TÜRKİYE TÜRBÜLANSLA KARŞILACAK

AKP'nin çok "sık sık hedef" olduğunu da savunan gazete, partiye karşı son yasal eylemi, türban yasağını kaldırma kararının provoke ettiği gibi göründüğünü öne sürdü. Gazete "Eğer Anayasa Mahkemesi davayı kabul eder ve Parlamento, yasayı değiştirmezse, Türk siyaseti, önümüzdeki bir iki yılda türbülans ile karşı karşıya kalacak. Ekonomiyi güçlendirmek ve AB'ye katılmak için gerekli olan reformlar duraklar" yorumunu yaptı. Gazete şöyle devam etti:

"Bunun gibi yasalar, onları aşmış olan, Türkiye'nin modern, demokratik toplumu mahcup ediyor. AKP, onları iptal etmek için parlamento çoğunluğunu kullanmalı ve gerçekten demokrasiye inanan laik parti temsilcileri de çabayı desteklemeli"

(ANKA)