kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ünlü üniversiteler şimdiden talip oldu

PERVİN KAPLAN
En iyi üniversiteler, liseyi bitirmeden başarılı Türk öğrencilerini erken başvuru' ile kabul etmeye başladı. 48 öğrenci Brown, Yale, Oxford, Cambridge gibi üniversitelere girişi şimdiden garantiledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ünlü üniversiteler şimdiden talip oldu
Onlar daha lise son sınıfta okuyor. Henüz ilk sömestr bitmeden ABD'nin ve İngiltere'nin en iyi üniversitelerinden erken kabul aldılar. Özel Amerikan Robert Lisesi'nin 16, VKV Özel Koç Lisesi'nin 19, ENKA Okulları'nın 8, Üsküdar Amerikan Lisesi'nin 3, Eyüboğlu Lisesi ve MEF'in birer öğrencisi Brown, Columbia, Yale gibi ünülü ABD üniversiteleri ile İngiltere'nin en köklü kurumlarından Cambridge, Oxford'a girişlerini garantiledi. Bu yıl ilk kez Harvard ve Princeton Üniversiteleri ise "erken başvuruları" öğrenciler arasında eşitsizlik sağladığı gerekçesiyle kaldırdı. Yurtdışında okumak isteyen öğrenciler bu ay son bulan genel başvuruların sonuçlarını ise önümüzdeki nisan ayında almaya başlayacak. Fransız üniversiteleri için başvurular ise mart başında son bulacak, sonuçları haziran ayına kadar açıklanacak. Koç her yıl öğrencilerinin yüzde 40'ını, Robert ve Üsküdar Amerikan ise yüzde 30'unu ağırlıklı olarak ABD'ye yolluyor. Hepsinin akademik kariyerleri en üst derecede olan bu öğrencilerin bu gözde üniversitelere kabul edilmelerinde huzurevinde ve çocuk esirgeme kurumlarında kalan öğrencilere yardım, hayvan barınaklarına katkı, varoştaki ilköğretim okullarında kütüphane kurulmasını sağlamak gibi sosyal projelerde yer almaları, aralarından milli forma giymeleri, çeşitli yarışmalarda ödül almaları gibi birçok etken de katkı yapıyor.

ERKEN BAŞVURU
ABD üniversitelerine her yıl ekim ayında erken (early) başvurular yapılmaya başlanıyor ve kasım başında son buluyor. Öğrenciler üniversitelere iki türlü başvurabiliyor. "early decision" ya da "early action". İlkinde kabul edildiği takdirde öğrencinin gitme zorunluluğu bulunuyor. İkincisinde kabul gelse bile öğrenci başka üniversitelere de başvurabiliyor. Cevap kabul, ret ya da genel başvuruya kadar erteleniyor. Üniversiteler için genel başvurular ocak ayında son buluyor.
Haberin fotoğrafları