kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Türkiye çıpası yeteri kadar sağlam mı?

2007 yılı iki seçimin gölgesinde geçti ve ekonomi ikinci plana düştü. Enflasyonun inişe direnmesi ve büyüme hızının düşmesi ile ekonomide geçmiş yılların başarılarını tekrarlayamadık. Yeni hükümet eylül ayında kurulmasına karşılık ekonomide icraatlara bir türlü başlayamadı.
İşte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün 60. Hükümet Eylem Planı'nı açıklaması bu açıdan önemliydi. Bana göre ortaya net bir yol haritası konulmadı. Ama böyle bir açıklama da, hükümetin ekonomiye yeniden eğilmeye başladığının işareti olarak olumlu karşılanabilir.

- Yeni yaklaşım- 2008 yılının ekonomideki en önemli eşiklerinden biri IMF ile yeni bir programın yapılıp yapılmayacağıydı. Başbakan bu konuda henüz kararlarını vermediklerini, mayıs ayına kadar 4 ay zamanları olduğunu, bu sürede yaşanacakların da alınacak kararda etkili olabileceğini belirtti. "IMF'le bir stand-by dünyanın sonu değil. İçeriği önemli" diyen Başbakan çıpa konusunda da yeni bir yaklaşım ortaya koydu: "Artık Türkiye çıpa" dedi. Bu sözden benim anladığım şu: Ekonomide sağlanan sonuçlarla hem içeride hem de dışarıda belli bir güven ve ilgi yaratılmış. Yani belli bir başarı hikayesi ortaya çıkmış. İşte bu başarı, yeni başarıları getirebilecek güçte ve düzeyde. En azından fırtınalara karşı Türkiye'yi koruyabilir. İlle de başka çıpalara sarılmaya gerek yok.

- Büyüme ve enflasyonun önemi- Böyle bir çıpanın varlığı için hükümetin ekonomiye daha fazla sarılması, yapısal reformları yapması ve başarılı ekonomik sonuçların devamını getirmesi gerekiyor. Burada önemli olan büyümenin sürdürülmesi. Çünkü yabancı portföy ve doğrudan sermaye yatırımlarının gelmesinin asıl nedeni Türkiye'nin yüksek büyüme potansiyeli . Büyümenin sürdürülememesi halinde yabancı sermayenin de ilgisi kesilebilir.
Kalıcı ve sürdürülebilir büyüme için de fiyat istikrarı yani düşük enflasyon düzeyi şart. Bu açıdan son 3.5 yıldır yüzde 7-9 bandından patinaj yapıp duran enflasyonu daha aşağılara çekmek yeni bir kararlılığı ve yeni bir hamleyi gerektiriyor. Bu iki konuda ise Eylem Planı bize net bir şey söylemiyor.

- Hükümete düşen- Hem büyüme hem de enflasyon açısından 2007'den başlayarak dünya koşulları artık Türkiye'nin lehine çalışmıyor. Bu açıdan hükümet geçmişteki aynı başarı için, daha yüksek beceri ortaya koymak, daha büyük fedakarlıkta bulunmak ve daha fazla çalışmak durumunda.
Aksi taktirde enflasyonda istikrarsızlık veya yükselme büyümenin düşmesini, büyümede düşme yabancı sermaye iştahında azalmayı ve toplamda başarı hikayesinin sonlanmasını beraberinde getirebilir. O zaman ortada Türkiye çıpası diye de bir şey kalmaz. Yani ille de Türkiye çıpası deniyorsa bu daha zor ve zahmetli bir yol, bu böyle biline.

- Sonuç- "Kolay çıkış yolu, tekrar içeriye girmeye yol açar." Peter Senge