kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ocakta sigarayı bırak mayısta midene iyi bak

DİDEM SEYMEN
Yeni yıla yeni umutlarla girenler, küçük değişikliklerle yaşamlarını renklendirebilir ve işe, sigarayı bırakarak başlayabilir.....
Ocak: Duman ile vedalaşın
Sigarayı bırakmak, yeni bir yıla yepyeni ve daha sağlıklı başlangıç yapmanın en iyi yollarından biri olsa gerek! Araştırmalar da, bu tür motivasyonların başarılı olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, ocak ayında sigarayı bırakanların, diğer aylarda bırakanlara göre daha başarılı olduğunu söylüyor. Bu arada kışın cildinizin aşırı soğuktan etkilenmesi ve kurumasına karşı da mutlaka ayda iki kez cilt bakımı yaptırmayı unutmayın!

Şubat: Beslenmede yenilik
Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirme vakti! Vücudumuz, mutluluk hormonu serotonini kış aylarında daha az üretiyor. Bu da, kış aylarında serotonin üretimini hızlandıran ekmek ve tatlı gibi karbonhidratlı yiyeceklerin peşinde koşmanın nedenlerinden biri. Çözüm ise meyve ya da sebze yemektir.

Mart: Egzersizle canlanın
Artık egzersiz yapmaya başlayın! Başta sıkı bir egzersiz programı uygulamanız gerekmez; haftada iki kez spor salonuna uğramanız yeterli. Bu sayede, fazla kilolarınızdan kurtulmak için ilk adımı da atmış olursunuz. Öte yandan mevsim değişiklikleri nedeniyle saçlarınız dökülmeye başlayabilir. Saçınıza düzenli olarak bakım yapsanız iyi olur.

Nisan: Mekikle göbek eritin
Nisan ayı vücudunuzu incelemeniz için ideal bir dönemdir. Bel ölçünüzün vücudunuzun ne kadar sağlıklı olduğunun göstergesi olduğunu hatırlayın. Sırt üstü uzanın ve karnınıza bakın. Eğer göbeğinizin hemen altında bir tümsek görüyorsanız, vücudunuzda fazla yağ var demektir. Fazla yağ ise kalp hastalıklarına, diyabete ve kansere davetiye çıkarmakla aynı anlamı taşır. Yani göbeğinizi eritmek için mekik çekmeye başlayın.

Mayıs: Mideniz için perhiz yapın
Cinsel hayatınızı düzene sokun ve sindirim sisteminizi korumaya özellikle önem verin. Daha önceden sindirimle ilgili sorun yaşadıysanız, mayısta bunların tekrar ortaya çıkması ihtimali de fazla. Bu nedenle, daha önce uyguladığınız perhize başvurmanızda fayda var.

Haziran: Check-up için ideal ay
Check-up için en uygun zaman! Normalde kontrol için doktora gittiğinizde; muayenehanede geçireceğiniz zaman, ortalama 18 dakikadır. Haziranda ise pek çok kişi tatile gittiği için doktorların hastalarına ayırdığı zaman artar.

Temmuz: Güneşten korunun
Cildinize özen gösterin. Cilt kanserinin yaz aylarında arttığını unutmayın ve temmuz ayı içerisinde cildinizi mutlaka ilk planda korumaya alın. Güneş altında çok vakit geçirmemeye çalışın. Koruyucu kullanmayı ihmal etmeyin.

Ağustos: Tatil öncesi kontrol
Tatile çıkma zamanı geldi. Uzun bir tatile çıkmak, hatta sadece hafta sonu için şehirden ayrılmak bile kalp krizi riskini ciddi biçimde azaltır. Tatile çıkmadan önce doktorunuzla görüşün. Bol bol su içmeyi de ihmal etmeyin.

Eylül: Egzersiz değişimi şart
Tatilden dönüş ve okulların açıldığı ay olan eylül ayında depresyondan uzak durun. Farklı egzersizler yapın. Aylar boyunca aynı egzersizi yapmak hem sizin, hem de vücudunuz için sakıncalı. Dolayısıyla, eylül ayı egzersiz programınızı değiştirmeniz için uygun bir dönem.

Ekim: Grip aşısnın tam zamanı
Bağışıklık sistemine dikkat! Ekim, soğukların kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladığı ay olduğundan vücudunuzun soğuk havalarla ve grip gibi hastalıklarla baş edebilecek kadar güçlü olması gerekir. Mutlaka grip aşısı olun.

Kasım: İlle de sağlık sigortası
Sağlık sigortası yaptırın. Kış aylarının gelmesiyle birlikte, sağlık sigortanızı gözden geçirmenin de vakti gelmiş demektir. Yeniliklerden haberdar olun ve gerekirse poliçenizi yenileyin. Bitki çayları tüketmeniz yararlı olacaktır.

Aralık: Stresten uzak durun
Stresten uzak durun. Özellikle yılbaşı dönemi, insanların stresi en fazla hissettiği dönem. Bu ay içinde kısa bir tatile çıkmak ya da en azından hayatınızda küçük değişiklikler yapmak, stresten uzaklaşmanız açısından önemlidir. Ayrıca güneşli günlerde yürüyüş yapın.