kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

2009'da bu iş tamam

ABD Başkanı Bush, Filistin'e tarihi bir ziyaret düzenledi. En geç 2009'da barış anlaşması sözü verdi. İsrail'le ise, Gazze'de büyük bir operasyon ve İran'ın nükleer faaliyetlerini görüştü..
İLİŞKİLİ HABERLER
2009'da bu iş tamam
Filistin'de Yaser Arafat'ı "toplum lideri" olarak kabul eden Amerika, "başkan" sıfatıyla ilk tanıdığı isim olan Mahmud Abbas'a önemli bir jest yaptı. Görevi önümüzdeki ocak ayının başında devredecek olan Başkan George W. Bush, üç günlük İsrail ziyaretinde Filistin'e de geçti. Ramallah'a giden Bush, kırmızı halılarla karşılandı. İki lider ortak basın toplantısında İsrail- Filistin sorununun çözümüne yönelik olumlu mesajlar verdi.

'PEYNİR GİBİ DELİK'
Yoğun sis yüzünden planlandığı gibi başkanlık helikopteriyle değil araç yolculuğuyla karadan giden Bush, ilginç bir benzetme yaptı. 30 dakikalık yolculukta İsrail'in Filistin sınırlarını ihlâl ederek kurduğu kaçak Yahudi yerleşkelerini görünce "İsviçre peyniri (gravyer) gibi. Böyle gitmez" dedi. Güvenlik duvarı ve İsrail askeri kontrol noktalarının Filistin halkı için hüsran, buna karşılık İsrailliler için güvenlik anlamına geldiğini ekledi. İsrail hükümetini kaçak yerleşkelere son vererek yol haritasına uymaya çağırdı. İsrail'den Abbas'ın elini zayıflatacak adımlardan kaçınmasını istedi.

'İRAN RAPORU' VERDİ
Başkan Abbas'la birlikte basın toplantısında ise "Görevimden ayrıldığım zaman imzalanmış bir barış anlaşması olacak. Buna inanıyorum. Düzenli bir yardımla Filistin devletinin kurulacağından eminim" dedi. Başkan Abbas da "2008'in barışın kurulması yılı olmasını diliyorum" diye konuştu. İsrail gazetesi Yedioth Ahronot, hükümetin Bush'a "ABD istihbaratının verdiği raporun aksine İran'ın nükleer faaliyetlerine devam ettiği" yolunda istihbarat raporları verdiğini, "Sizi yanıltıyorlar" dediğini yazdı. Başbakan Ehud Olmert'in Gazze'de büyük çaplı bir operasyon yapacakları bilgisini aktardığını da iddia etti. Eski Başkan Bill Clinton, 1998'de Gazze'ye giderek Yaser Arafat'la görüşmüş, ABD tarihinde bir ilk olmuştu. Amerika tarafından "Filistin Devlet Başkanı" olarak ilk kabul gören Abbas olunca, dünkü görüşme başkanlar arası ilk oldu.