kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Davadan vazgeç! Vergi borcunu 18 taksitle öde

Maliye'nin, ihtilaflı hale gelen vergi ve cezalara indirim yapıp, kalanı da 18 taksite bağlayacağı yasa tasarısı dün Bakanlar Kurulu'nda onaylandı..
Maliye, ihtilaflı olan vergi ve cezaların mahkeme yerine uzlaşmayla sonuçlanmasını sağlayacak bir taslak hazırladı. "Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Yolu ile Tahsili Hakkında Kanun" tasarısı dün Bakanlar K u r u l u ' n d a onaylandı. Tasarıya göre, henüz kanun yolu tüketilmemiş ihtilaflı vergi ve cezalara indirim yapılacak, sonra da kalan kısma 18 ayda 18 eşit taksitte ödeme kolaylığı sağlanacak. 18 ay boyunca ödenecek taksitlere, ayrıca "gecikme zammı" da uygulanmayacak. Bakanlık, bu konuda çıkartılacak yasa ile bir yandan onbinlerce ihtilaflı dosyayı temizleyip, idarenin ve yargının iş yükünü azaltmayı, diğer yandan da gelirini artırmayı hedefliyor. Çünkü Maliye'nin ihtilaflı olduğu davaların yüzde 80-90'ı Maliye aleyhine sonuçlanıyor.

DEVLER YARARLANACAK
Bu uzlaşmadan en fazla milyarlarca YTL'lik vergi davaları olan dev şirketler yararlanacak. Bu şirketlerin bazıları da borsada işlem görüyor. Tasarıya göre usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları nedeniyle vergi ziyaı cezası kesilen mükellefler de aynı uzlaşma hükmünden yararlanacak. Vergi ziyaı cezası Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesinde yer alan "kaçakçılık suçları ve cezaları" ile ilgili olarak "üç kat" olarak uygulanıyor. Bu kişiler veya şirketler cezanın yarısını ödeyip kurtulacak. Uzlaşma talebi bulunan ancak henüz uzlaşmaya girmemiş olanlar da bu haktan yararlanacak. Dava açma süresi içinde yazılı başvuruda bulunan mükellefler ise dava açmamak kaydıyla bu uzlaşmadan yararlanacak. Haktan yararlanmak için vergi ve cezalara karşı dava açılmayacak veya açılan davadan vazgeçilecek. Eğer dava sonuçlanmışsa yani mahkeme kararı kesinleşmişse bu haktan yararlanılamayacak. Kanun yürürlüğe girmeden önce yapılan tahsilatlar ve gecikme faizleri bile fazla ise mükellefe geri verilecek.
Haberin fotoğrafları